Ut i mystikken og inn i sjelen

Krissy Mary – Feme Sole (album 2022)

En ekstra honnør til fotografen som har fanget albumets stemninger. Foto: Julia Marie Naglestad

”My dearest King never speaks to me
The Waves that rock this boat fills me with doubt
Moon fingers touching lifting me up
After sailing for months, we’re entranced by the sea
His words start to talk but it’s inside of me“

Krissy Mary lager umiddelbart bilder i hodet mitt når jeg setter på hennes nye album, solodebuten Feme Sole. Jeg ser tåke, skumring, alver og troll. Jeg beveger meg også ut på klipper, og ser ut over havet. Jeg lar meg forføre av Krissys tidløse og svært avanserte stemmebruk, en stemme som for meg likner litt på stemmen til den britiske folklegenden Sandy Denny. Og selv om presseskrivet nevner USA og også artister jeg ikke kjenner til, kunne jeg ikke brydd meg mindre. Dette er avansert folkemusikk å ta innover seg, la den synke inn og la den fylle hver celle av kroppen, for å forsøke å bruke litt av den samme billedbruken som Krissy Mary.

Kunstner. Kristine Marie Aasvang– som er hennes fulle navn – er multikunstner med utdanning fra kunstakademier i Bergen og Trondheim. Hun har også deltatt på flere utstillinger, og av CV’en hennes går det fram av lyd er i sentrum for mye av hennes virke. Kristine har vært medlem i anerkjente band som The Secret Sound Of Dreamwalkers, så er det er ingen novise nå er ute med sitt første soloalbum.

På albumet Feme Sole er Anders Møller (Gluecifer, Euroboys, Turbonegro) medprodusent. Som nevnt er vokalen og stemmebruken det – eller skal jeg heller si de – aller viktigste instrumentene. Lager Aasvang også kor av sin egen stemme, tro? Krissy spiller også en fløyte som er svært sentral for stemningene som skapes, og en myk akustisk gitar. Videre deltar flere musikere, som oftest diskre, på litt ulike spor: Thomas Bergsten på elektrisk gitar og mandolin, Pelle Lindstad på nøkkelharpe, Alexander Lindbäck på tablas og Anne Mette Hårdnes på piano. For meg er ikke det viktigste her hvem som gjør hva, men at de på hvert sitt vis gir en byggestein til Krissy Marys visjon for albumet, og de bidrar også med detaljer som gir belønning til lytteren ved gjentatt lytting.

Foto: Julia Marie Naglestad

«Gjennom musikk, når toner, melodier og stemninger aktiverer sansene, kan selv det formløse og kaotiske bli til noe meningsfullt. Det er egentlig et mysterium.»

Høyt nivå på tekstene. Aasvang forteller at som begrep ble «feme sole» utviklet fra slutten av 1000-tallet og gjennom 1300-tallet. Begrepet viste til ugifte kvinner som arbeidet uavhengig i et håndverk eller handel og ikke ved siden av en ektemann. Selv om bildene jeg får på netthinnen er av natur og naturmystikk når jeg hører musikken, og disse ingrediensene også delvis er til stede i tekstene, bruker også Krissy Mary andre bilder, bilder som beskriver ensomhet, kjærlighetssorg, forhold som ikke fungerer. Kanskje ikke særlig innovative temaer, men måten Krissy uttrykker disse følelsene på, også når tekstene leses isolert, ligger på et høyt nivå, både når metaforene er storslåtte og når språket er mer direkte og hverdagslige. Tekstene pirrer i hvert fall min interesse for dette prosjektet litt ekstra. Kanskje er dette, om ikke litt overraskende, så i hvert fall gledelig, med tanke på at lyd og vokalbruk er så sentral i Aasvangs virke, både her og i andre prosjekter.

En opplevelse. Jeg kjøper ikke så mange plater som før, har nok overgitt meg til det mange vil kalle «strømmedjevelen». Dette albumet gikk jeg til innkjøp av etter kun to gjennomlyttinger. Jeg visste at jeg her har et slitesterkt produkt der styrken i enkeltlåter gradvis vil åpenbare seg. Og jeg fikk rett. Jeg nevner likevel ingen låter spesielt utover tekstsitatene. Albumet er for meg nemlig først og fremst en samlet følelse, en samlet opplevelse. Natur, mystikk. Men ikke bare det. Sjelelig, men delt ensomhet – «Your to heavy for your boots.» Et album som er perfekt for tidlige morgener og seine kvelder ved peisen. Lytt og bli beriket. La albumet hjelpe deg til å finne den gode roen.


”One step in your direction
and it’s hard to find back
It’s like stepping into darkness
and I am easely lead on
I’m easy to lead on
‘cause my heart is longing so“

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Ut i mystikken og inn i sjelen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: