Mye gull i John Peter and his Collaborators’ digitale boks!

John Peter and his Collaborators – Bootleg Series Vol. 1–2,9 (Live, Rare & Unreleased 2001 – 2021)

Bilde til høyre fra Parkbiografen i Skien i 2021. Foto: Tormod Reiersen

John Peter Støa ville gi seg selv en bursdagsgave. Lørdag 6. august fylte han 50 år. Hva med å gi ut 50 spor etter inspirasjon fra Bob Dylans Bootleg Series Vol. 1-3? Bob Dylans start på sin bootlegserie var på mange måter banebrytende da den ble gitt ut for mer enn 30 år siden. Vi lurte på hvordan det var mulig å ha så mye uutgitt gull i arkivene. De tre første volumene var viktige for mitt forhold til Dylan. Faktisk likte jeg den utgivelsen bedre enn noe annet jeg hadde av Dylan fram til da. Jeg nevner bare «Blind Willie McTell» og When The Night Comes Falling From The Sky», men det er så mye, mye mer!

Nesten som Dylan?

John Peter er ydmyk. Han vil signalisere at hans egen utgivelse – som, foreløpig hvert fall, kun forefinnes digitalt – ikke har ambisjoner om å nå helt opp til forbildet Dylans utgivelse, men Vol. 1–2,9 er da ikke så verst det heller? På samme måte som Dylans utgivelse, gir John Peters utgivelse en alternativ, sterk vei til å høre musikken. John Peter antyder at noe av dette prosjektet kanskje bare er for spesielt interesserte, men det bør det ikke være. Kanskje heller en nærmere fire timers snarvei inn i John Peters mangesidige univers? Ok, da, en litt lang snarvei.

Utgivelsen er som hos Dylan bygget opp i kronologisk rekkefølge. De første sangene, ikke minst «The Traitor» og «Garden Song», innspilt i henholdvis 2001 og 2002 ,er tydelig inspirert av en tidlig Leonard Cohen og hans kassegitar, avanserte tekster med flott koring. Senere hører man mer spor av den Cohen som Nick Cave var inspirert av, «Songs Of Love & Hate» og Cave selv. Og etterhvert får vi hele smeltedigelen av inspirasjon som vi de senere årene kjenner som John Peters unike univers. Som hos Dylan kan vi spørre oss om hvorfor mange av disse låtene og versjonene ikke fant veien til ordinære utgivelser.

Opptak fra legendariske konserter

Konsertene til John Peter and His Collaborators I Grenlandsområdet og Trysil er legendariske. Jeg fikk selv oppleve John Peter med 10 bandmedlemmer levere en fantastisk konsert i fjor høst. Det er et lite paradoks at bandet spiller kanskje under fem konserter i året, og da helst i hjemtraktene i Trysil eller Grenland, når det store bandet egentlig gir meg assosiasjoner til et omreisende sirkus av verdensformat. Vi fikk fantastiske vokalbidrag fra flere bandmedlemmer i tillegg til John Peter selv. Du skal lete lenge etter en vakrere låt enn «Fingerprints» sunget av søster Eva Marie Støa.

Heldigvis får vi flere seksjoner med konsertopptak på denne utgivelsen; fra Skien 2012, fra Porsgrunn 2017 og fra Trysil 2021, alle innspilt av Arild Rønes. Disse opptakene dokumenterer på en flott måte hvor gode dette bandet er live. Vi får to-tre versjoner av personlige favoritter som «She Thinks She Is Baudelaire» (hør den fantastiske versjonen fra 2012!), «Wooden Boat» og «Down The River Love Goes Wading» i flere versjoner, både live og som outtakes. Nydelige supplement til versjoner allerede utgitt, og de viser både slitestyrke og mulighetene til å dra låtene i ulik retning. Andre spor er tidlige versjoner av låter som senere dukket opp på killeralbum som «Transparent Blue» (2017) og «Music From Little Red».

Foto: Ketil Hardy

Skrinlagte prosjekter

Stian Langerud hadde rundt 2012 kontakt med et forlag for bokutgivelse. Her får du tre utdrag fra dette skrinlagte prosjektet med musikk til. Fint innslag!

Jan Erik Ulvestad synger på et annet prosjekt med det ikke ble noe av og som du får smakebiter fra her. Sangene skulle fortelle fæle historier i god gammel tradisjonell stil, forteller John Peter. Hør fæle «Stanley’s Wife»!

Nye favorittlåter på strålende boks

Ellers må jeg jo nevne «Butterflies In Wintertime» og «Life In Moments». Eksempler på nye favorittlåter. Her er det bare å sette seg ned og ta for seg! Variert, men umiskjennelig John Peter. Høyt nivå fra start til slutt. Jeg elsker den tidlige versjonen av «The 115th Dream Of Townes Van Zandt» her under tittelen «Climb That River». Helt annerledes enn versjonen på «Music From Little Red», like fin!

Jeg skriver ikke mye om John Peters tekster denne gangen, selv om jeg elsker å grave meg ned i dem og med variabelt hell tolke dobbeltbunnene jeg ofte mener å finne i dem. Én av låtene har jeg skrevet utførlig om her.

Etter konserten i Skien i fjor høst spurte jeg meg om dette er Norges beste band. Svaret på det spørsmålet er ikke så viktig, men er det noen som fortjener lyttere til en slik digital «boks» er det John Peter and his Collaborators! Gratulerer med 50-årsdagen og denne flotte utgivelsen, John Peter!

Kan strømmes fra Tidal og Spotify.

Til slutt: medvirkende


John Peter Støa
Eva Maria Støa
Jan Tore Eriksen
Kaja Kvammen
Anette Testmann
Marianne Halmrast
Øystein Imsen
Gøran Grini
John-Arne Gundersen
Bjørn Erik Støa
Paal Jensen
Paal Arne Bustad
Kim Wild
Signe Salvesen
Terje Nylund
Stian Langerud
Geir Fragell
Dan Riis
Jan Erik Ulvestad
Fredrik Lehmann
Carsten Holt

Foto: Ketil Hardy

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: