Ny singel fra John Peter and his Collaborators

John Peter and his Collaborators: «Until The Killing Is Done (Quarantine versjon 2020)» (singel 2022)
John Peter and his Collaborators: «Until The Killing Is Done»/«The Passion Of John Peter and his Collaborators» (låt/album 2010)
«All your thougts and schemes
And all your evil deeds
That still captivates your dreams
Go ahead dump them baby
Dump them at my feet
And I will do with them as I please»

Mange har omtalt den nye singelen til John Peter and his Collaborators som ble sluppet søndag morgen. Litt overraskende slipp, på samme måte som Nick Cave, mannen jeg ofte sammenlikner John Peter Støa og venner med, ofte gjør. Jeg hiver meg på bølgen da jeg mener at Skien-/Trysilbandet fortjener all den oppmerksomheten det kan få. Det er bare å lese Gubberocks omtaler av tidligere album og f.eks. begynne med ett av de to siste!

I 2010 ga bandet ut albumet «The Passion Of John Peter And His Collaborators». I januar i år ble albumet tilgjengelig på strømmetjenester. I den forbindelse uttalte John Peter at albumet var inspirert av en interesse for religion og hvordan den påvirker våre liv, og ikke minst hva som kan gå tapt når religionen gradvis forsvinner ut av livene våre. Selve begrept «Passion» viser til lidelseshistorier og blir ofte brukt om Jesus’ siste dager.

På «The Passion Of …» fins en låt som heter «Until The Killing Is Done», og for å nærme meg poenget, er det denne låten i «Quarantine Version 2020» som nå er gitt ut som singel. Så ikke helt nyinnspilt, men den presset på, og for mange av oss er nok nå «Ukraina-krigen» et bakteppe for låten.

Jeg sammenlikner ofte John Peter and his Collaborstorators med Nick Cave og Tindersticks, selv om de også er noe for seg selv. Likevel, 2010-versjonen av «Until The Killing Is Done» er på mange måter The Bad Seeds-versjonen av låten. Man merker seg dynamikken mellom de roligere piano-partiene og de mer skitne og energiske rock-partiene. Og selvsagt Eva Marie Støas koring. Teksten kan dras i mange retninger. Er det en morderballade, eller er krig et bakteppe for et mer personlig drama? Nå vet ikke jeg om låten har sammenheng med John Peters beskrivelse av albumet den opprinnelig var på. Men tenker man på Kristus i påsken, så skal kanskje hovedpersonen forrådes av sin kjære? Mye å spinne på her, uten at det finnes en fasit, kanskje. Og det er det jeg alltid liker med John Peters låter.

«Your breath in mine our softly dipping knives
We’ll be this close for the rest of our lives
Or until the killing is done»

2020-versjonen av sangen er mer nedstrippet, tristere og roligere enn 2010-versjonen, litt som f.eks Nick Caves-soloinnspillinger på albumet «Idiot Prayer» i 2020, der han spiller hovedsaklig eldre låter fra bak et flygel. På samme måte som mange av disse låtene fikk ny mening i disse innspillingene, åpner låtskriver John Peter Støas «After The Killing Is Done» i denne nye versjonen for at tankene kan tas i nye retninger, der Ukraina- krigen kanskje får en mer fremtredende plass i vår bevissthet, uavhengig av når versjonen faktisk ble spilt inn. Støas følsomme og litt resignerte vokal, kler denne flotte låten godt også i denne versjonen. Ellers tangenter og et sakralt kor.

Dette er en låt som fortjener å tas frem igjen. Hør den i begge versjoner!

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Ny singel fra John Peter and his Collaborators

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: