Mary Gauthier – Saved by a Song

Mary Gauthier – Saved by a Song, The Art and Healing Power of Songwriting (bok 2021).

Foto til høyre: Laura E. Partain
«I shouldn't be here, you shouldn't be gone
But it's not up to me who dies and who carries on
I sit in my room, and I close my eyes
And me and my guardian angel we're still on the ride»
–Mary Gauthier og Josh Geartz

Låten «Still On The Ride» kunne vært om Mary Gauthiers liv. Istedet er låten skrevet gjennom krigsveteranen Josh Geartz’ øyne.

Mary Gauthier sier det som oftest best selv. Det vet vi som har lest eller hørt henne fremføre minneord over David Olney, eller lest noen av Facebook-oppdateringene hennes. Jeg gjenbruker derfor tittelen på hennes nye og første bok som tittel på denne artikkelen. «Saved by a Song» er en presis beskrivelse av hva Mary Gauthiers nye og første bok handler om. Jeg leser fra tid til annen bøker om eller av musikere. Mary Gauthiers bok tilhører toppsjiktet.

Mary Gauthier er en 59 år gammel singer/songwriter født i New Orleans, Louisiana i USA. Hun har de siste 25 årene laget noen av de fineste og sterkeste låtene innen sjangeren, og i boka «Saved by a Song» skriver hun om bakgrunnen for flere av dem. For uinnvidde og andre som vil sjekke ut musikken til Mary Gauthier, finner du ei spilleliste nederst i denne saken med låter som omtales spesielt i boka, pluss vel 10 sterke låter til. Spillelisten er på 24 låter og er dermed ikke større enn at det er mulig å høre gjennom den.

«Sam Stone»

Spillelisten består av to låter som ikke er skrevet av Mary selv. Den ene av dem er «Sam Stone» av John Prine. Sam Stone er vietnamveteranen som dør av en overdose: «There’s a hole in daddy’s arm where all the money goes”. Mary Gauthier beskriver en turbulent barne- og ungdomstid. Hun kunne ha dødd av en overdose. John Prines låt hjalp henne til å innse hvordan hun kunne endt sitt liv. Da hun mange år seinere samarbeidet med krigsveteraner om låtene på ett av hennes mest gripende album, «Rifles And Rosary Beads» (2018), hadde hun ofte «Sam Stone» i tankene. Er det en enkeltsang som har reddet henne, må det være «Sam Stone». Samtidig blir det litt for enkelt. Kanskje er det like mye sang som universelt begrep? Både samarbeidet med hver enkelt krigsveteran, og reaksjonene de fikk etterpå viste at, jo, en sang kan forandre litt av verden. Mary skriver svært engasjerende om historiene knyttet til «Rifles & Rosary Beads».

«Mother»

Den andre låten i spillelisten Mary ikke har skrevet selv, er John Lennons hjerteskjærende låt, «Mother». Mary ble adoptert som ettåring, og dette danner utgangspunkt for albumet «The Foundling» (2010). I boka skriver hun om at hun i voksen alder søker opp hennes biologiske mor for å finne ut mer om hvem hun er. Mary reflekterer klokt og hjertevarmt, tross alt, om hvordan ting ble som de ble. I forlengelsen av «The Foundling» lagde hun konseptalbumet «Trouble And Love» (2014), med utgangspunkt i egne brutte forhold.

En ny begynnelse

Mary Gauthier ble i 1990 arrestert for å ha kjørt i fylla, og har siden klart å ligge unna alkohol, heroin og andre stoffer som kunne gitt henne et kort liv. Hun fortsatte å drive restauranter samtidig som hun siktet mot et liv som singer/- songwriter. I boka skriver hun om sine første famlende forsøk fra en scene og gleden ved etter hvert å beherske profesjonen. Hennes første albumutgivelse var «Dixie Kitchen» i 1997 med låter som «Goddamn HIV»: «The song contained social commentary about a topic that was very important to me, but the character did not preach. He simply told his story, in his own voice. My voice.»

Foto: Laura E. Partain

«I Drink» og «Mercy Now»

De fleste som har hørt sanger av Mary Gauthier, har hørt « I Drink» og «Mercy Now», sistnevnte gjort på norsk av Tove Bøygard i Tom Roger Aadlands tekstdrakt. Dette er sanger som i likhet med de fleste andre av hennes sanger, er skrevet med bakgrunn i egne erfaringer, og du kan lese mer om dem i boka. «I Drink» beskriver hun som karrieredefinerende. På to av hennes tidlige album, «Drag Queens In Limousine» (1999) og «Filth & Fire» (2002) får vi en rekke låter som tar utgangspunkt i hennes liv og et miljø der mange i likhet med henne selv var rusmisbrukere og/eller med en seksuell legning som avviker fra flertallet. Mange av mine favorittsanger med Mary Gauthier finnes på nettopp disse albumene: «Karla Faye», «Drag Queens In Limousines», «Filth & Fire», «Our Lady Of The Shooting Stars» og «Sugar Cane», for bare å nevne en håndfull. Mine inngangsporter til Mary, oppfølgerne «Mercy Now» (2005) og «Between Daylight And Dark» (2007), er i samme klasse.

Varme, klokskap og engsjement

Boka «Saved by a Song» anbefales selvfølgelig alle med den minste interesse for Mary Gauthier. Mary Gauthier gir leksjoner i låtskriving til andre låtskrivere, og hun beskriver også enkelte låters utvikling i denne boka. Jeg vil derfor tro at den kan være nyttig å lese for andre låtskrivere. Uavhengig av musikkinteresse bør dette uansett være en bok som gjennom varme og klokskap og gjennom gode og velformulerte historier, vil engasjere de fleste. Det er fristende å sammenlikne med «Just Kids» av Patti Smith, en bok av en annen artist og multikunstner. Den eneste innvendingen jeg har mot «Saved by a Song» er at den med sine vel 200 sider er korteste laget; jeg vil ha mer! Jeg misunner henne ikke erfaringene hun gjorde seg som ungdom, men det er ikke tvil om at de har gitt henne en brønn å hente historier og engasjement fra. Vi får derfor håpe på flere bøker – og plater – fra Mary. Jeg gir «Saved by a Song» mine beste anbefalinger.

«Mercy Now» tok utgangspunkt i hennes egen familie, men er blitt en hymne for ustabile tider. Det er helt på sin plass at Mary får avslutte denne artikkelen på best mulige måte, nemlig sine egne ord:

«Yeah, we all could use a little mercy now
I know we don't deserve it but we need it anyhow
We hang in the balance dangle 'tween hell and hallowed ground
And every single one of us could use some mercy now»

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Mary Gauthier – Saved by a Song

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: