Blues da jeg var 10

Foreldrene mine hadde en burgunder bærbar platespiller. Philips. Kjøpt samme år som jeg ble født, 1970, og i mange år min favorittleke, er det sagt.

Tror på mange måter denne platespilleren og pappas plater stod for mye av min musikalske oppdragelse fra jeg var rundt 7–8 år til jeg var 12–13 år. Jeg har plukket 10 låter som var viktige for meg, og som kanskje har betydd mer enn man skulle tro.

Pappa hadde en gang mange Hank Williams-plater. De fleste av dem ble ødelagt av at storesøsknene mine brukte dem som frisbee, eller skjenebrett som det het den gangen. Heldigvis overlevde ei av dem, ei plate med perler som «Take These Chains From My Heart», «You Win Again», «Why Don’t You Love Me» og «Nobody’s Lonesome For Me». Kanskje den for meg mest innflytelsesrike av dem alle. To av låtene måtte derfor med på denne lista. Så kan jeg i parentes bemerke at min farfar skal ha sett countrymusikkens gudfar, Jimmie Rodgers, i levende live. Men det har egentlig ikke noe i denne historien å gjøre.

Jim Reeves. Tre plater fant jeg i pappas hylle. De ble spilt mye!

Thor Raymond måtte også få to låter. Denne rogalendingen som sang om «Banjo Bill fra Arizona» og «Den ensomme cowboy» var helt sjef hjemme hos meg. Ikke alle i familien likte å høre meg til stadighet synge: «Banjo, Banjo, Banjo Bill, spille alle gjerne vil»! Det var dog med noe skrekkblandet fryd jeg hadde et gjenhør med de låtene her om dagen.

«Blakken reddet livet til si aller beste venn, men av Blakkens eget liv var siste dagen svunnet hen». Den tåredryppende historien om «Vesleblakken» med Engerdal og Stordal er helt selvskreven på denne spillelista, men baksiden «Smeden synger», ble jeg aldri noen stor fan av. «Det blåe hav» med Bjørg og Mikkel har litt «Vesleblakken»-kvaliter over seg, og lurer seg med under tvil. «Oh, Lonesome Me» med Don Gibson er dog helt nødvendig. Det gjelder også «That’s All Right (Mama) » med «Blue Moon Of Kentucky» som bakside på Elvis-singelen.

Barnesanger. Hørte mye på Rolf Just Nilsen. Fant dog ikke den superfestlige «Det lurer jeg på», men «Berg- og dalbanevise» skapte mye moro, den også. Brev fra leier’n» med Birgit Strøm kom mamma hjem med ved et uhell. Da hun hørte sangen synes hun teksten var for drøy for barn. Det kan hun ha hatt rett i, men det er en låt som fortsatt morer meg.

Ta en titt på spillelista. Hør gjerne også litt på sangene om du orker!

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

2 kommentarer om “Blues da jeg var 10

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: