Overjordisk vakkert med Krissy Mary

Krissy Mary – Virago (album 2023), releasekonsert på Kafé Hærverk i Oslo 14. desember 2023

Foto til høyre: Tormod Reiersen

Utgangspunktet for releasekonsert med Krissy Mary var det aller beste. Hennes første album som soloartist, Feme Sole, var helt oppe på andreplass over fjorårets beste norske album her oss Gubberock. Hennes helt ferske album, Virago, hadde jeg hørt tre-fire ganger på forhånd. Ikke nok til å kjenne albumet ordentlig, men samtidig nok til å få den opplevelsen bare ferske låter kan gi. Så om jeg snubler i låttitler eller lar være å nevne dem; ha meg unnskyldt.

Følelse. Musikken til Krissy Mary er uansett ikke enkeltlåter, men en følelse. De første låtene er overjordisk vakre. Koringen til Linn Frøkedal og Anne Mette Hårdnes sender sammen med med stemmevidunderet Krissy Mary sangene ut i drømmeland – ikke i drømmene til Krissy Mary riktignok, der lærer vi i løpet av kvelden at ikke er et godt sted å være – men i drømmer som tar deg langt opp mot himmelen.

Jording. Men da vi holder på å lette alle sammen, kommer Anders Møller og Alexander Lindbäck på scenen og jorder det hele med perkusjon og trommer. Hvis ikke er jeg redd det hadde blitt overspenning. Det er en fryd å se hvordan disse guttene spiller, og da mener jeg spiller, på trommer. Ikke briljering, men dynamisk, stemningsskapende.

Krissy Mary og Thomas Bergsten. Foto: Tormod Reiersen

Utover i settet ble det stadig mer rocka, men selvfølgelig godt innenfor det universet Krissy Mary har skapt seg. Krissy Mary oppgir kanadiske Joni Mitchell som en stor inspirasjonskilde, selv tenker jeg like mye de britiske øyer og en artist som Sandy Denny. Folkemusikk. Uansett er dette låter som er fengende, nær mystiske og spennende på en gang. Noen eksempler på kremlåter på årets album er «All Blue», «Lovin’ You» – var det gladlåten de nevnte?– og «Sweet Road», alle glimrende fremført i kveld.

Om Krissy Mary og Virago. Kristine Marie Aasvang– som er hennes fulle navn – er multikunstner med utdanning fra kunstakademier i Bergen og Trondheim. Hun har også deltatt på flere utstillinger, og av CV’en hennes går det fram av lyd er i sentrum for mye av hennes virke. Kristine har vært medlem i anerkjente band som The Secret Sound Of Dreamwalkers. Debutplata tok «feme sole» etter et begrep utviklet fra slutten av 1000-tallet og gjennom 1300-tallet. Begrepet viste til ugifte kvinner som arbeidet uavhengig i et håndverk eller handel og ikke ved siden av en ektemann. Aasvang forteller til nettstedet Musikknyheter at Virago betyr en kvinneskikkelse som er sterk og krigersk, og slik sett befinner vi oss i samme landskap som på debuten. Kanskje blir dette en trilogi til slutt.

Foto: Julia Maria Naglestad

Virago er produsert av Aasvang selv i samarbeid med Anders Møller (Ulver, Kåre & the Cavemen, Euroboys, Turboneger, Gluecifer) og er mastret av Lasse Marhaug. Musikere som Linn Frøkedal, Trond Mjøen, Anne Mette Hårdnes, John Stenersen, Thomas Bergsten, Øystein Braut, Alexander Lindbäck, Kristian Pauli Ellefsen og Anders Møller deltar. Mange av disse var med på torsdagens konsert. På det meste talte jeg syv musikere på scenen i det lille lokalet.

Flott kveld. Etter en time var det slutt. Alle låtene på det nye albumet var fremført. Nei, ikke helt slutt. Vi fikk et tragikomisk lite dikt dra Thomas Bergsten. En fin avslutning på en flott kveld!

Anders Møller og Linn Frøkedal. Foto: Tormod Reiersen

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

2 kommentarer om “Overjordisk vakkert med Krissy Mary

Legg igjen en kommentar