Første dag av Fjording i Halden

Fjording 2023 i Halden. Første dag; fredag 19. mai 2023

Ingvild Flottorp og Signe Marie Rustad var blant høydepunktene på første dag av Fjording 2023

Norsk Americana Forum arrangerer denne helga festivalen Fjording i Halden for andre gang. Her viser de frem både kjente og mindre kjente artister som stort sett kan defineres innenfor americanabegrepet. På lørdagen deles det også ut priser.

Jeg besøkte Fjording 2023 på fredagen. Det var mange gode artister på scenene i henholdsvis Kulturhuset og Alladin Kino, så jeg måtte til dels velge. Jeg fikk med meg åpningen med Stensland, Ingvild Flottorp og avslutningskonserten med Signe Marie Rustad i sin helhet. Så delte jeg tiden mellom Torkel Ruud Band og Fayen og mellom Norma og Jørund Vålandsmyr. Lady Friend må bli en annen gang.

Finnes det et bedre og mer andektig publikum noe annet sted en fredagskveld?

Stensland. Tom Skjeklesæther åpnet festivalen og introduserte første artist, Stensland. Han hadde ikke kjennskap til artisten fra før, mens andre av oss tidlig hadde merket oss at denne flotte artisten skulle åpne det hele.

Ole Johnny Stensland har bakgrunn fra Hamarøy og er nå bosatt i Hølen på Østlandet. Han har tidligere gitt ut albumet «Lucy» (2010) som vokalist og låtskriver i bandet Samuel Tramp, også ei dyster og sterk plate som det er vel verdt å finne fram. Stensland er også kjent for sine tolkninger av Tom Waits-sanger.

Stensland leverte alene på scenen et flott sett på 35-40 minutter. Ute var det strålende sol, inne var det mer dystert. Stensland presenterte flere sanger fra sitt nye album, Dark Valley Blues (2022), et album med sterke sanger som graver dypt i menneskesinnet. Både stemmeprakt og tema i låter kan minne om artister som Mark Lanegan, Tom Waits; Nick Cave og Johnny Cash. Store navn. Mer enn bra åpning på Fjording 2023!

Stensland

Torkel Ruud Band og Fayen. Så ble jeg dradd i litt ulike retninger. Jeg dro først opp til hotellet for å ta med meg kveldsmaten der. Det var muligens feil prioritering da maten ikke var all verden. Jeg kom derfor litt seint til Torkel Ruud Band. Jeg var ikke kjent med bandet fra før, tok med meg noen låter og syntes det hørtes tøft ut! Jeg gikk videre til Fayen i trioformat og fikk med meg siste halvdel av deres 40 minutter lange sett. Det låt nydelig! Hvilken stemmeprakt på vokalisten, Anne-Grethe Nyhaug! Heller ikke Fayen hadde jeg kjennskap til fra før. Slik jeg forstår det, har bandet hovedbase i Trøndelag og opererer ofte med mer bluegrass enn vi fikk i kveld. De ga ut en EP i 2021, og den skal jeg sjekke ut på toget hjem i dag!

Torkel Ruud Band og Fayen

Ingvild Flottorp. Så var det duket for selveste Ingvild Flottorp. Da jeg ankom Kulturhuset før festivalen startet, kunne jeg høre en vakker røst og en nylig låt. Hvem er det, jo selvfølgelig. Det var aldri noen tvil om at jeg måtte få med meg det unge stjerneskuddet fra Åmli som hadde med seg to medmusikere, blant dem Tobias Flottorp Heltzer som har produsert Ingvilds album. Ingvild likte seg så godt på Fjording i fjor at hun ville tilbake i år, heldigvis!

Ingvild Flottorp og band

Ingvild serverte sanger fra både albumet It All Seems So Clear (2021) og I Just Wanna Know It All (2022). For noen låter! I Just Wanna Know It All må være av de aller sterkeste samlingene med låter som ble gitt ut av en norsk artist i fjor. Sammenlikn henne gjerne med Joni Mitchell. Fengende, til dels intrikate og slitesterke sanger på en gang. På fredag ble flere disse låtene fremført i nydelige versjoner. Ingvild fremstod både forsiktig og sympatisk da hun på forbilledelig vis fortalte om bakgrunnen for flere av låtene, blant annet tittellåten på fjorårets album, «I Just Wanna Know It All» – oldemoren sa hun ikke var nysgjerrig, hun ville bare vite alt! Hun sang nostalgisk om barndommen, om å ta med seg arven fra foreldrene og finne sin egen vei, godt båret fram av sine dyktige medmusikanter.

Kan jeg snakke om et aldri så lite 45 minutter langt festivalhøydepunkt? Tiden gikk så altfor fort.

Ingvild Flottorp

Norma og Jørund Vålandsmyr. Så lot jeg meg splitte igjen. Jeg tok med meg første del av det lokale stjerneskuddet Normas sett på Kulturhuset. Det settet var det mange som ville ha med seg. Bandet har holdt på i litt over ett år, og ifølge Tom Skjeklesæther hadde bandet økt med ett medlem for omtrent hver konsert de holdt, og de kunne nå skilte med seks medlemmer. De hadde samme dag gitt ut sin første singel, «In The Mud», sjekk den ut. Norma serverte god og fengende country-rock med flott vokal og stort lydbilde. Jeg må som oftest høre låter flere ganger før jeg vil felle en dom, men flere av disse låtene har da stort potensiale?

Fullt på scenen og i salen da Norma spilte.

Om jeg ikke i forkant var blitt fortalt at jeg måtte få med meg Norma, og ikke hadde sett Jørund solo tidligere, hadde jeg nok tatt med meg hele settet til Jørund Vålandsmyr på naboscenen. Jørund & Menigheten har nå gitt ut tre album, som vanskelig kan betegnes som annet enn ett hat-trick! Jørund spilte i duoformat og hadde med seg synth-hjelp. Jørund har én av Norges beste stemmer, og sangene jeg fikk med meg låt storartet! Jeg håper å få se Jørund med fullt band en gang. Americana? Neppe.

Jørund Vålandsmyr

Signe Marie Rustad med band

Kveldens fulle konsert var det Signe Marie Rustad og hennes eminente band som stod for. I rundt halvannen time øste de ut godsaker fra hennes låtmateriale. Jeg hadde sett Signe spille live én gang tidligere. For tre år siden, strømmet fra hennes egen stue. Om det var bra? Sikkert, men tilføyer: Jeg er glad den tida er over.

Signe Marie Rustad med band

Den første drøye halvtimen viet de til å spille Signes nye album av året, Particles Of Faith, i sin helhet. Hadde du vært i nærheten av å glemme hvor bra det albumet er, fikk du en god påminnelse nå. Bare at dette var enda bedre. Å følge med på hva som skjer bak tangentene, Alexander Lindbäcks elegante håndtering av trommene, Njål Uhre Kieses bass og ikke minst Sander Eriksen Nordahls utflukter på gitar, tilfører opplevelsen mye ekstra. Jeg ble også mer oppmerksom på hvor fantastisk flink Signe selv er til å bruke stemmen som instrument og stadig skifte uttrykk når låten krever det.

Den siste timen eller så var viet eldre materiale. Bandet slapp seg enda mer løs. Det samme gjorde Signe, også mellom låtene. Hun og Halden hadde en historie fra før, for å si det sånn. Jeg skal ikke dra hele låtlista, men om jeg husker riktig (huff – jeg har ikke begynt å notere under konserter), fikk vi strålende versjoner av blant annet «You Belong To The City», «Something Easier» og ikke minst «Die With Your Boots On». Flere av låtene med glimrende dynamisk variasjon mellom det stille og vare og det musikalsk løsslupne. Joda, det var låter jeg savnet, sånn skal det jo være. Neste gang!

Signe Marie Rustad og band avsluttet første dag av Fjording 2023 på beste måte. Blir lørdagen like god, kan dere bare glede dere, dere som skal dit!

Signe Marie Rustad
Sander Eriksen Nordahl

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: