I veikrysset der Tønes møter Tom Waits

Stian Johansen & John Olav Hovde med Band, liksom – Bare en røyk til (EP 2023)

Coverfoto: Inge Haugane, foto til høyre: Kai Hansen

”«All inclusive-ræv» ble skrevet etter at Stian Johansen satt på en hytte i Bamble, og la merke
til de eldre ekteparene som stadig gikk tur forbi. Mannen i forholdet så alltid ut til å gå ti
meter foran kona. Selv på runde to forbi hytta var han ti meter foran. Som om han rykket fra
idet de tråkket ut av hytta si, og så bare holdt den bedagelige avstanden til kona. Da Stian etter hvert endelig så et ektepar gå ved siden av hverandre, la han merke til at de hørte på hver sine trådløse hodetelefoner …”

Dikt møter rock. Det er trøkk, og det er humor på det sentrale sporet «All inclusive-ræv». Musikken er sentral, fin koring og bra melodi. Det gnistrer av gitarene. Dette er en låt som bør inn på alle spillelister. Stian Johansen & John Olav Hovde er et prosjekt der dikt og rock møtes. Hører man denne låten isolert, er det intet ved den som får meg til å tenke på at dette er et slikt prosjekt. Dette er rock med meningsfylt tekst! Én ambisjon med prosjektet skal være å flette musikken og tekstene mer inn i hverandre enn hva som ofte er tilfellet når en forfatter framfører tekstene sine til musikk. Om de har lykkes med akkurat dette med alle låtene, bryr jeg meg ellers ikke så mye om. De har i hvert fall lykkes med denne fem spors EP’en. Lykkes med å fange min oppmerksomhet og interesse.

Stian Johansen er forfatter og John Olav Hovde har gitt ut musikk i over 20 år. Bare en røyk til er deres første albumutgivelse sammen. Rock til dikt er i og for seg ikke nytt. Lars Saabye Christensen med Norsk Utflukt, Jan Erik Vold & Kåre Virud, Odd Børretzen og Arild Nyquist er gode eksempler på dette.

Hovde og Johansen og bandmedlemmene er bosatt i Grenlandsområdet. Gøran Grini bidrar både i bandet og har produsert sammen men Hovde. For øvrig består Bandet, liksom av: Stig Sjøstrøm (Vidar Busk,Vold & Virud) og Halvor Nordal Strand (Leprous). Albumet er mikset av Bård Ingebrigtsen. Bandnavnet «Band, liksom» har referanse til ei bok Johansen skrev, Jeff Tweedy, liksom, og selveste The Band.

Foto: Kai Hansen

Tom Waits. Om «All-Inclusive ræv» er en fullblods rockelåt, ligger åpningen på albumet «Bestemor rulla en røyk» nær diktet innledningsvis. Så kommer musikken inn. Skitne gitarer og teatralsk piano sender tankene i retning av Tom Waits. Og der er det som kjent godt å være! Den stemningen får jeg lov å være i også på låt nummer to «Bare kommer snart». Fjerde låt «Fikk nok» er en «penere» låt. Instrumentene er renere, musikken mindre dramatisk. Teksten er en galgenhumoristisk samtale om et par det har gått litt over styr for:

”Det var hun som sto for drømminga, tenkinga, som ringte rundt og fulgte opp håndverkere og klaga på arbeidet og regningene. Det var hun som dobbeltsjekka og trippelspurte bilmekanikere og gud hjelpe meg eiendomsmeglere så han ble flau og ikke så lite gretten.“

Mer Tom Waits? Siste låt «Bedre problemer enn naboen», har en helt absurd tekst som fikk kona mi og meg til å se på hverandre og bryte ut i latter. Skal vi holde oss til Tom Waits-sammenlikninger, gir snakkefremføringen og det skumle lydbildet assosiasjoner til Toms «What’s He Building?» Men dette er likevel noe annet. Og teksten blir bare bedre og bedre eller verre og verre. Velg selv!

Jeg har stor sans for dette prosjektet. Fem låter, flott musikk og morsomme og til dels tankevekkende tekster. Det eneste jeg kan ønske meg i tillegg er enda mer av dette!

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: