Jerry Leger gjør latente avdekkinger

Jerry Leger – Latent Uncovers (EP 2023)

Foto: Laura Proctor

Jerry Leger fra Canada tilhører de artistene Gubberock følger litt ekstra med på. Listen hans over sterke album de siste 20 årene er så sterk, at jeg synes han fortjener det. Leger spiller inn musikk på Cowboy Junkies’ plateselskap Latent Recordings. Så da Jerry Leger skulle gjøre en EP med cover av fire låter av andre artister var vel ikke tittelen Latent Uncovers så dum? EP’en åpner med Lou Reeds «What Goes On» fra tiden med Velvet Underground. Det skrangler av stede på beste Velvet Underground-vis. En låt som i likhet med avslutningslåten David Bowies «Janine» fra albumet Space Oddity (1969), kler Jerry Leger og hans band The Situation godt.

Hadde månen en søster. Likevel synes jeg de to andre versjonene er enda mer spennende. «You Are Not Alone» er skrevet av Jeff Tweedy og er tittelsporet på det Tweedy-produserte albumet til Mavis Staples fra 2010. Ingen synger som Mavis, og Jerrys versjon må nødvendigvis bli annerledes. Men jeg liker den! Jerry mener dette er av Tweedys aller beste sanger. Akkurat den diskusjonen skal jeg la ligge, det er mye å ta av.

Det er også vanskelig å etterlikne Leonard Cohen, og det gjør da heller ikke Jerry Leger på det som jeg anser som EP’ens høydepunkt «The Law». Låten ga navn til Hadde månen en søster: Cohen på norsk, men er likevel en litt bortgjemt Cohen-perle. Sangen ble utgitt på det sagnomsuste Various Positions fra 1984, albumet som Columbia Records ikke ville gi ut i USA og som inneholdt originalversjonen av «Hallelujah». «The Law» er et bra valg, som kler Jerry særdeles godt. Steel-gitaren på «You Are Not Alone» er byttet ut med en fele, noe som bidrar til at låten som i Leonards sakte versjon er tydelig synthpreget, nå får et luftigere og mer organisk preg, ikke ulik den sigøynerstemningen Leonard Cohen selv skapte på det undervurderte Recent Songs fra 1979. I tillegg til fela liker jeg også godt bassen og trommene i Jerrys versjon. Både Leonard og Jerry er fra Toronto i Canada, og Leonard kunne vært stolt av sin medborger her!

Alt i alt en veldig fin EP med gode låtvalg – ikke de aller mest kjente til artistene– og gode versjoner!

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: