Treplanteren som ble musiker – Otis Gibbs i Oslo

Otis Gibbs, Krøsset, Oslo, 8. mars 2023

Foto: Svein Øvregård

Når du ser Otis Gibbs, tenker du at du ser en mann fra en annen tid. Stort skjegg og hatt. Nei, du er den normale, Otis, vi andre er rare for å låne litt fra en sang du sang for oss i kveld. Men viktigere; bevæpnet med sanger som fikk publikum rundt meg til å synge med, le litt, og også fortelle at dette går rett til hjertet.

I 2014 ga Otis Gibbs fra Indianapolis i USA ut folkalbumet med den betegnende tittelen «Souvenirs Of A Misspent Youth», ei plate som sakte og sikkert vokste på meg, og der kjempelåter som «Ghosts Of Our Fathers» og «Gun In My Hand» sendte den helt opp mot toppen blant mine favorittplater det året. Albumet «Joe Hill’s Ashes» (2010) er kanskje like bra. Og best av dem alle er kanskje det mer rockpregede «Hoosier National» fra 2020. Vi fikk i kveld servert sanger fra dem alle. Men nesten like viktig som sangene er historiene Otis forteller mellom låtene. Historier som får en til å le og bli varm om hjertet på en gang. Historiene og låtene glir sømløst over i hverandre. Otis var treplanter – han var tilstrekkelig tom i hodet og sterk i kroppen til å få jobben. Mon det!. Han ble bestevenner med en kollega. Vennen døde vel 30 år gammel. Jeg skal ikke forsøke å gjenfortelle, men i løpet av de minuttene Otis forteller og synger blir vi glad i vennen hans.

Foto: Tormod Reiersen

Otis kan fortelle, og har sin egen podkast «Thanks for giving a damn», der han snakker om og intervjuer andre artister. Otis har vært i Norge før, og joda, han kunne fortelle om da han ble stoppet på grensen i en bil han ikke kunne noe om – mistenkelig? På grensen gikk tollerne gjennom sakene hans: «Are you famous?» «Would I have been here then?». Om noen spør Otis hvor «Middle Of Nowhere» er, svarer han for øvrig «Norway». Jeg spurte Otis etter konserten om han husket huskonserten langt inne i skogen ved Skarnes. Selvfølgelig gjorde han det!

Uansett en flott, tankevekkende og morsom kveld! Joda, vi ble alle litt bedre kjent. Otis har en rekke flotte plater i bagasjen. Men det er som folksinger med historier som kan krydre låtene han virkelig kommer til sin rett! Takk for at slike som deg fortsatt finnes, Otis – Thanks for giving a damn! Verden vil alltid trenge folksangere som forteller historier av dette kaliberet!

Joda, til slutt trekker jeg frem sangen – og historien – om bryteren og aktivisten Sputnik Monroe som brukte posisjonen sin til å fremme mørkhudedes rettigheter. Låten finnes på albumet Otis spilte inn på kjøkkenet for å feire sin 50-årsdag, en bedre feiring enn å måtte oppleve vennene bli fullere og fullere utover natta, fortalte Otis på Skarnes:

“This is the story of Sputnik Monroe… Standing on the ground where King stood, on the right side of history.”

Han spurte oss både før og etter låten om vi er interessert i profesjonell bryting. De fleste var nok mer interessert etter låten!

Fra venstre: Tormod, Otis og Martin. Foto: Svein Øvregård

Redigert 9. mars 2023.

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: