General Forsamling gjør norske versjoner av David Olneys påskesanger i kirker

David Olney – The Stone (EP 2012)
General Forsamling – Steidn (EP 2021)

Konserter med General Forsamling:
Sokndal kyrkje lørdag 11. mars (Konsertklanen + Sokndal menighet)
Hesby kyrkje på Finnøy torsdag 23. mars
Flekkefjord kyrkje søndag 26. mars (Flekkefjord menighet i samarbeid med Fjellparkfestivalen)

David Olney ga i 2012 ut EP’en «The Stone». Der hadde han samlet tre eldre og tre nyskrevne låter som sammen tar oss gjennom påskeuka på David Olneys måte. Noen eldre låter altså, men likevel i en ny kontekst.

General Forsamling deler min begeistring for albumet og ga i 2021 ut fine norske – mer bestemt jærske – versjoner av låtene. Påskeuka med General Forsamling har fått navnet «Steidn», og de fremfører Kjetil Skrettinglands jærske oversettelser av Olney glimrende låter. Nå kan du oppleve dette konseptet i tre kirker i Rogaland og Agder før påska. Det må bare bli bra med disse sangene og denne gjengen:

General Forsamling består av General Forsamling himself (kaller seg også På Søken) på vokal, gitar, mandolin, munnspill & orgel, Richard Davidson (Richard Madland) på gitar, bass, orgel, piano & kor, Sven Kulepenn (Sven Arne Vestbø) på trommer & perkusjon, Ole Ellingsen på trompet og John Gravdal på bass.

John Gravdal er låtskriver i den nå oppløste glimrende gruppa Johnny Red & Prayerhouse og vil også holde en solokonsert en halvtimes tid før General Forsamling går på.

«Something happened. Back there all those centuries ago. Something not easily believed or easily dismissed. Two thousand years of glory and horror, of love and hate, of beauty and violence have only made those long ago events more murky and more enigmatic. But nothing comes of nothing. Something happened. The Stone is an attempt to address those events. From varying points of view (a con man, a donkey, a murderer and a soldier), a story is told. A picture struggles to emerge. Nothing is proved. Nothing is denied.»

– David Onley i Liner Notes til «The Stone»

Dagen før Palmesøndag – «Jerusalem i mårå»

Vi trenger ikke tro på alle deler av historien. Den har likevel nok å by på av lidelse, kjærlighet og håp. Albumet begynner med palmelørdag og én av David Olneys aller mest kjente låter, snakkesangen, «Jerusalem Tomorrow». I Kjetil Skrettinglands versjon har denne blitt til «Jerusalem i måra». Vi tilbake til tiden da Jesus levde på jorden. På den tiden var det mange som forsøkte seg på helbredelser. Olney og Skrettingland tar perspektivet til én av dem:

«Dæ æ nyttalaust – dæ føre ikkje fram,
Så æg sikta mod et vertshus å enn dram.
En gamling kjæme når æg kjenne mæg litt bære,
An seie: «Æg he sitt på dæg, å på dæ du jære.
Du æ rimele goe, me to konn’ikkje bytt.
Men fårr ei ti si kåmm en mann mæ noge ganske nytt.»

Nei, det er ikke lett å nå opp mot Jesus sine evner. Med På Søken på vokal blir dette kanskje mer Tom Waits enn David Olney, uten at det gjør noen verdens ting.

Eselet på palmesøndag

Dagen etter er det palmesøndag. Olney gir oss perspektivet til eselet som Jesus red inn i Jerusalem på i låten «Brays» eller «Eselvrinsk». Fantastisk låt! Eselet når sjelden opp i dyrenes hierarki. De ses på som litt dumme og late dyr. Men maken til oppreisning dette dyret får, når Jesus rir inn i Jerusalem til stor jubel på palmesøndag:

«Æg æ velsigna blant dyrå,
Mest velsigna på jor.
Æg haure robå: «Hosianna!»
Palmegreine vart lakkt fårr min fod»

Etterforskning og avhør

I blueslåten «Brains», «Forhøyr», tar Olney og General Forsamling oss med på politietterforskningen og avhøret av disippelen Judas Iskariot som leder til Jesus’ dødsdom. «Kenn æ jærnen bag dette komplotte?» som det heter på jærsk. Judas Iskariot får sine tretti sølvpenger.

Skjærtorsdag

Jesus siste måltid presenteres i «Flesh & Blood», «Kjød å blo», her et utdrag av Kjetil Skrettinglands oversettelse:

«Enn heilt aen plass.
I ei heilt aen ti.
Då braud an brø,
Då sjenkt’an vin.
Timen va kåmen,
Dæ jekk mod kvell.
Mæ sine venna,
An tog farvell»

Langfredag

Deretter er det langfredag og historien om «Barabbas», røveren som folket ville ha frigitt i stedet for Jesus. Samtidig tas vi gjennom mange av Jesus’ lidelser denne dagen Pontius Pilatus frigir Barabbas og toer sine hender.

Soldaten og steinen 1. påskedag

Helt til slutt roes det ned, og vi serveres en flott «A Soldier’s Report», eller «En soldat sin rapport», om soldaten som ikke klarte å passe på den døde kroppen til Jesus. Hva opplevde han? «The Stone», steinen, var rullet til side, Jesus hadde stått opp fra de døde. Forsiktige, men også litt majestetiske blåsere understreker kontrasten mellom soldatens tap og 1. påskedags jubel over Jesus’ oppstandelse.

Bli med General Forsamling og David Olney i deres søken etter å forstå påskens mysterier. Olney døde på scenen for tre siden, men hans ånd svever prosjektet.

Musiseringen på «Steidn» og oversettelsene er tro mot originalene, men de norske tekstene og vokalistens mørke stemme gir oss likevel muligheten til å høre de flotte låtene fra et litt annerledes perspektiv. Jeg sier som Tønes i hans beskrivelse av «Steidn»: «Heller ikkje denna gångo får me veda med sikkarhed kem så fjerna steinen. Heldigvis.»

«Viss nogen rebella hadde kåme,
Uden tvil – æg ville haurt, æg ville sitt.
Injen levanne sjel konne grett dæ,
Æg sværje på soldatlive mitt!
Æg vakte heila nåttå uden pause,
Men mæ daggry når solå ris i aust,
Då såg æg at steidn an va fjærna.
Æg må mella at kråppen æ vekk»

Benytt muligheten til å se General Forsamling og John Gravdal fra Johnny Red & The Prayerhouse people!

Fra konsert i Sokndal Kyrkje 3. april 2022

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: