Dropkick Murphys med tekster av Woody Guthrie

Dropkick Murphys – This Machine Kills Fascists (album 2022)

Foto: Dave Stauble

Det er laget album med etterlatte Woody Guthrie-tekster tidligere. For mer enn 20 år siden samarbeidet Wilco og Billy Bragg om Mermaid Avenue-albumene, og de platene står som påler den dag i dag. Nå har Woodys datter, Nora, funnet frem flere for det meste upubliserte tekster og gitt dem til punkbandet Dropkick Murphys fra Boston. Hun mener nok at Woodys tekster fra et arbeiderklasseperspektiv er altfor aktuelle i dag, og trenger å bli skreket ut av et punkband. Murphys er på ingen måte noen novise i faget og har holdt det gående i mer enn 25 år.

På det nye albumet This Machine Kills Fascists sparker de godt fra allerede på den hardtslående «Two 6’s Upside Town». Strålende åpningslåt! Albumet er innspilt nær Woody Guthries fødested i Okahoma og bærer selvsagt preg av bandet og Woody Guthries sympati med arbeideren, sliteren. Noen låter tar utgangspunkt i enkeltpersoner. Åpningslåten handler om utroskap og om å bli dømt til fengsel. På låten «Never Git Drunk No More» der Nikki Lane bidrar på vokal er handlingen også på det mer personlige plan, om at kjæresten mener vår mann heller vil elske med flaska enn kjæresten. På denne– og flere andre låter – punken blandet ut med keltisk musikk, og vi får en herlig miks i tekst og musikk ikke så langt unna The Pogues på sitt beste. De som kjenner til bandet, vil merke seg at bandet har tilpasset seg Woody Guthries verden gjennom en akustisk tilnærming til låtene, så jeg slenger på bluegrass også, i beskrivelsen av musikken.

Andre låter er mer programerklæringer, ikke minst «All You Fonies». På den litt anmassende «Cadilac, Cadilac», handler det om at skal man ha en Cadilac, må den stjeles. På fine «Waters A’ Rising» er båten skutt infiller og mannskapet må rømme.

Låtene på This Machine Kills Facists er stort sett enkle, energiske og allsangvennlige. Albumtittelen er tatt fra inskripsjonen på Woodys gitar. Låtene gjør seg trolig glimrende på konserter. Albumet tåler ikke mange gjentatte lyttinger av gangen, men kan være en herlig vitamininsprøyting når du er klar for det.

Foto: Dave Stauble

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

2 kommentarer om “Dropkick Murphys med tekster av Woody Guthrie

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: