En prat med Benedicte Brænden: Fra Townes Van Zandt til Motörhead

Foto: Christine Engstad

Benedicte Brænden har nylig gitt ut et nytt album, «Raging River», et album jeg er svært begeistret for, og som Gubberock omtalte her. Jeg var så heldig å få en liten prat med Benedicte. Her kan du lese om hennes nye plate, musikalske inspirasjonskilder og mer til. Og favorittartistene hennes? Jeg kan røpe at lesere av Gubberock vil kjenne igjen noen navn.

Slet med å komme i gang

–Gratulerer med et strålende nytt album, «Raging River». Det er ei plate jeg spiller mye om dagen. Kan du si litt om prosessen med å lage plata? Var det noen spesielle artister du hørte på mens du lagde plata?

Tusen takk!!

Det var litt vanskelig å komme i gang med denne plata. Jeg slet med å skrive låter jeg ble fornøyd med, og skjønte ikke helt hvilken retning jeg ville gå. På et tidspunkt begynte jeg å tvile på meg selv som låtskriver, og tenkte at jeg kanskje ikke hadde noe mer å komme med. Likevel har jeg et indre driv for musikk som gjorde at jeg fortsatte og søke etter inspirasjon. Denne gangen fra artister som var litt nye for meg. Jeg hørte mye på Tash Sultana, Michael Kiwanuka og The Black Pumas. Plutselig løsnet det da jeg skrev låta ‘Can’t Feel My Heart’. Jeg skrev to låter til i samme slengen – ‘Raging River’ og ‘Someday Soon’. Brikkene begynte å falle på plass og retningen for plata ble klarere for meg. Jeg hadde i utgangspunktet et ønske om å lage et litt mer pop-inspirert album enn ‘Blood On Your Hands’, men etter første dag med pre-produksjon var alle enige om at vi skulle gå hjem og høre på Quentin Tarantino soundtracks, og Nancy Sinatra & Lee Hazelwood for insprasjon til neste dag.

Gjennomarbeidet med topp musikere

–Tarantino og Sinatra & Hazlewood, slikt blir det god musikk av! På hvilke måter vil du si denne plata skiller seg fra dine foregående?

Denne gangen har jeg i større grad turt å stå i egne ideer og valg, og låtene er kanskje enda mer personlige enn tidligere. I tillegg har jeg hatt med produsent Christian Engfelt helt fra starten, så produksjonen har nok vært litt mer gjennomarbeidet denne gangen.

–Virkelig gjennomarbeidet, ja! Du har med en rekke gode musikere på plata. Hvordan har samarbeidet med dem vært? Hadde du et bilde av hvordan de skulle bidra, eller ble veien til mens dere gikk?

Det er jo helt vilt å ha med så mange fantastiske musikere. Jeg hadde en idé om hvordan jeg ønsket at det skulle bli, som jo var grunnen til at de ble spurt i utgangspunktet. Men, de hadde ganske frie tøyler i studio.

Favorittspor på plata

–Plata di har en rekke særdeles gode spor. Om jeg skal trekke frem tre låter i dag blir det: ‘If I Write you A Love Song’, ‘Someday Soon’ og ‘Crook Of The Year’: Har du selv noen favoritter på plata og kan du si litt om dem?

Så hyggelig å høre! Jeg er veldig glad i ‘Worth My While’ som jeg har skrevet til barna mine, ‘Can’t Feel My heart’ som var den første låta som ble skrevet til dette albumet og som hjalp til å løsne litt på skrivesperra, og ‘Someday Soon’ som handler om å miste trua på seg selv.

–Tre strålende låter! Har du konsertplaner framover?

Ja, jeg jobber for tiden med å booke en turné, og festivaler for 2023.

–Det gleder vi oss til! Så litt om dine musikkpreferanser. Kan du nevne noen artister du er spesielt glad i?

Signe Marie Rustad, Townes Van Zandt og Metallica

Jeg digger Signe Marie Rustad og spesielt låta ‘Mexican Standoff’ – som jeg skulle ønske jeg hadde skrevet. Malin Pettersen er også en favoritt, i tillegg til mange av de andre norske americanaartistene – så mye fint!!

–Mexican Standoff’ med Signe Marie Rustad er høyt på mi liste over sanger fra de siste årene. Jeg spilte den to ganger mens jeg redigerte dette intervjuet.

Av internasjonale artister kan jeg nok takke australske Kasey Chambers for at jeg at jeg spiller Americana i dag, i tillegg til dokumentaren ‘Heartworn Highways’ -med artister som Townes Van Zandt, Guy Clark, Steve Earle. Pluss, pluss. For tiden hører jeg mye på Eileen Jewell, Cody Jinks, Nikki Lane, Los Bitchos, Khruangbin og Leon Bridges. Ellers går det i Old School Thrash Metal som Kreator, Exodus, Testament og Metallica når jeg skal på løpetur – haha.

–Her er der mye jeg kjenner meg igjen i, noe for meg ukjent, og noe jeg ikke har hørt på. ‘Heartworn Highways’ er en flott dokumentar, som alle med interesse for amerikanske outlaw-artister bør se. Klippet der Townes Van Zandt synger ‘Waitin’ Around To Die’ foran Uncle Seymour er legendarisk. Om du skulle velge fem plater som betyr spesielt mye for deg, hvilke?

Barricades & Brickwalls – Kasey Chambers
Townes Van Zandt – Townes Van Zandt
Guitar Town – Steve Earle
Paranoid - Black Sabbath
Ace of Spades – Motörhead

Og se det; der kom Townes Van Zandt og Steve Earles debutalbum. Bedre avslutning på et intervju blir det ikke. Jeg skal ut å løpe nå, og bør kanskje gå for Motörhead eller Metallica?

Foto: Christine Engstad

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: