De små tingene som livbøye

American Aquarium – Chicamacomico (album 2022)

Foto fra American Aquariums hjemmeside
«I've been running in circles most of my days
I still can't find a path that keeps me out of my own way
From a long line of losers with bad luck in their veins
Carrying the weight of a lifetime of mistakes»
–B.J. Barham på «The Things We Lost Along The Way»

B.J. Barham skriver om de store, tunge sakene i livet på American Aquariums album fra juni i år, Chicamacomico. Chicamacomico er en tidligere stasjon bygget i 1874 på Outer Banks of North Carolina. Stasjonen var bygget for å redde livet til skipbrudne sjøfolk og passasjerer. Og det er noe av samme funksjonen B. J. Barham ønsker at dette albumet skal ha; en livbøye, en solidarisk hjelp når livskriser eller andre store livsendringer inntreffer.

«The darkest corners of my writing is where I think folks find the most light and that is a really powerful feeling as a writer»

American Aquarium

American Aquarium er et amerikansk alternativt country band fra Raleigh i North Carolina. Bandet ble stiftet i 2006, og har siden den gangen gitt ut flere gode album i spennet mellom country og rock. For tiden hører jeg mye på Burn.Flicker.Die. (2012), et album mange holder for deres aller beste. Frontfigur B. J. Barham skriver låter med sterke og til dels utleverende tekster, tekster som ikke nødvendigvis er direkte selvbiografiske, men der eget levd liv ofte skinner gjennom.

Tekster og vokal i sentrum

B. J. Barham er en stor tekstforfatter, og det var tekstene som jeg først la merke til på årets album. Samtidig var jeg skuffet da jeg hørte det like etter utgivelse på forsommeren i år. Melodiene levde ikke helt opp til de strålende låtene på Lamentations fra 2020. Noen opplevde jeg som veldig standard, utilsørte og enkle. Andre opplevde jeg som halvferdige. Der Lamentations tidvis var rocka og med særdeles fengende låter, er Chicamacomico et lavmælt og nokså spartansk album. Barhams stemme er helt i front, mens instrumentene broderer musikk mer i bakgrunnen. Men de er der, steelgitaren og andre gitarer, piano, bass forsiktige trommer og bidrar med det til å gi liv til låtene.

Men innvendingene jeg hadde til tross, jeg vender stadig tilbake til Chicamacomico. Etterhvert har det trolig blitt av de albumene jeg har spilt aller mest i år. Barham stemme er kraftfull og med passe doser følsomhet og dybde. Han har en egen evne til å legge trykk på ord som er ekstra viktige og sentrale i låtene. Hør f.eks. på et av albumets aller beste spor. «The Things We Lost Along The Way».

Foto fra American Aquariums hjemmeside

Om å takle døden

Det er to-tre låter til som særlig står fram på dette albumet. På forsiktige «Waking Up The Echoes» skriver Barham om å miste en venn som begår selvmord:

«I still hear your voice when I cross that county line
Waking up the echoes in the canyons of my mind
Hold on to the good times, leave the bad ones for the plow
It ain't goodbye forever friend, it's just goodbye for now»

«The First Year» handler om det første året etter at moren døde. Sangjeget sitter igjen med ubearbeidede følelser og savn. «The Hardest Things» handler om en mann som må ta farvel med sin kone:

«Before you go, one last thing, the flowers you planted in the spring, even though my thumb ain’t green, I think they’re going to make it»

Sterkt og utilslørt. På noen av låtene sparker American Aquarium litt mer fra, selv om vi aldri snakker om tøff rock. «Build To Last» er et eksempel på en slik låt. Og helt til slutt får vi den drivende «All I Need», en tross alt optimistisk låt om å holde oss flytende når vi må møte livets store utfordringer. Og nettopp det ønsker American Aquarium at dette albumet skal bidra til.

De små tingene får oss videre

Chicamacomico når ikke opp til Lamentations, men jeg har omsider innsett at jeg ikke kommer unna dette albumet når musikkåret 2022 skal oppsummeres. Dette albumet slipper ikke taket. Og flere av låtene vokser, om enn ikke riktig alle. Chicamacomico er er album om de store tingene i livet, men det er de små tingene som får oss videre:

«‘Cause it's the little things that get me through to tomorrow
Oh, it's the little things that keep my in the fight
It's coffee in the morning
It's singing her to sleep each night
Yeah, it's the little things that let me know that everything's gonna be alright»

Foto fra American Aquariums hjemmeside

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

2 kommentarer om “De små tingene som livbøye

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: