Hallo, gamle mann, biter den i dag?

«The old man he catches the fish in the morning
He rides the river every day
I sit on the bank and I holler when he passes
«Hey, old man, are they biting today?»

En gammel mann fisker i elva fra en liten båt hver morgen. «Jeg-personen» sitter i en fluktstol og ser mannen passere. Hver morgen. «The Old Man And Me» med J.J. Cale er en av de mest rolige, og harmoniske sangene jeg kan tenke meg.

J.J. Cale – musikk for småbarnsforeldre stod det i ca. 1986 i Audioscan, et medlemsblad for en Hifi- forretning. Hvorfor? Fordi musikken var så søvndyssende at småbarn roet seg ned og falt i søvn, het det i artikkelen om jeg husker riktig. Men misforstå riktig; artikkelen var en hyllest til J.J. Cale og hans musikk. Selv om enkelte nå kan få blod på tann.

Ikke var jeg småbarnsfar som 16-åring i 1986, men ønske meg Cales musikk til jul samme år gjorde jeg. Og jeg fikk to strøkne eksemplarer, kjøpt brukt, av «Okie» (1974) og «8» (1983). «Okie» er kanskje favoritten min blant alle Cales album, ved siden av «Naturally» (1971), Men «8» er ikke langt bak den heller, selv om noe av den intenst dirrende lavmæltheten er borte.

«I wake up in the morning, thinking ’bout my troubles
I go down to the water and they pass away
And when the old man comes a-floating down the river
«Hey, old man, are they biting today?»»

«Okie» har låter som «Old Man And Me», «Rock ‘N’ Roll Records», «Everlovin’ Woman»og «Anyway The Wind Blows». «Naturally» er en samling eviggrønne melodier der «Crazy Mama», «After Midnight» og «Call Me The Breeze» kanskje er de mest kjente, mens øvrige låter som «Magnolia», «River Runs Deep», «Call The Doctor» med mange flere, er minst like sterke. Albumene «Naturally»og «Okie» er sammen med «Really» stilskaperne framfor noen i Cales-plateunivers; Mark Knopfler og Øystein Sunde er to eksempler på gitarister som har hørt sin Cale.

Men man må ikke glemme «8». Litt kraftigere vokal, mange flotte og engasjerte melodier. «Money Talks», «Losers», «Unemployment» og ikke minst «Takin’ Care Of Business».

For ordens skyld: han har flere fine plater, selv om jeg valgte å si noe om disse tre i dag.

«Now here we’ve got a thing that keeps on rolling
It ain’t heavy, don’t take it that way
The old man and me, we got a good thing going
He gets his fish and I sit all day
He gets his fish and I sit all day»

https://tidal.com/track/1111027

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: