Kåre Indrehus’ beste album til nå!

Tekst: Trond Klungseth (i samarbeid med Tormod Reiersen)

Kåre Indrehus – Det er en drøm å være til (album 2022)

Kåre Indrehus fra Sunnmøre er i disse dager ute med et nytt album, «Det er en drøm å være til». Dette er hans sjette album. Av disse gjorde «Å synge med hjertet i halsen» (2018) og «Livet på landet» (2019) sterkest inntrykk på meg, og jeg hadde dem begge høyt opp blant årets beste norske utgivelser de årene de kom ut.

«Det er en drøm å være til» er bedre enn disse, og Kåres aller beste album. Tekstene er fortsatt viktige, men synther og litt el-gitarer er nå sentrale i lydbildet. Det er mye lyder denne gangen, med mange (morsomme ) instrumenter som passer perfekt til disse tekstene. Om du liker din musikk med piano og akustiske gitarer, er du herved advart. Tidligere ville jeg kalt Kåre visesanger. Nå er det først og fremst tekstene som minner om visesang.

Det er altfor lenge siden jeg hørte på Kåre Indrehus sist, og derfor ble det samme inntrykk nå som aller første gang jeg hørte ham for mange år siden: INGEN har en slik stemme som Kåre. I utgangspunktet så er den flat, men den rommer likevel så mye, og mer og mer kommer fram for hver lytt. Jeg flirer godt når han skal holde tonen og den svinger litt i alle retninger: Jeg elsker måten han avslutter mange av linjene på – med en egen måte å sluke det aller siste ordet på.

Og så er det TEKSTENE da: De er alle som en som små noveller med en underfundig humor som går rett hjem hos meg. Og de er ikke fri for selvironi, som i «En kunstners død»:

«Kunsten din må dø i dag og visene kan ha det bra, for du synger jo som et troll og vi har mista kontroll.»

På «En kunstners død» har han med seg Jørund Vålandsmyr (eller det er kanskje mer omvendt – Jørund drar låta ), men den kombinasjonen mellom de to vidt forskjellige stemmene gjør seg virkelig. Det er bare nydelig. Jeg elsker den herlige avslutningen på en tekst som ellers ikke er så hyggelig.

«Tid for hjem» har en morsom tekst om oppussing som jeg tror mange vil kunne kjenne seg igjen i: «For i nyansane av en malingflekk fikk forholdet seg en real knekk, og med nyansene på en stuevegg må ondskapen no drives vekk».

«Det er en drøm å være til» er skrevet, arrangert og produsert av Indrehus selv. Kåres kone, Maria Ingrid Vosgraff Moro bidrar på flere av låtene, og hennes vakre og rene stemmer står i fin kontrast til Kåres mer spesielle snakkesynging.

Svein Erik Åmås har mikset og mastret. Produksjonen er nydelig.

Omslaget med maleri av Yolande Ardisone er et kunstverk i seg selv!

Albumet slippes fredag 17. juni 2022.

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Kåre Indrehus’ beste album til nå!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: