Julekonsert om de usalige

Julebrev fra de usaliges enger, «Herr Paulsens nedtegnelser». Konsert med Thomas & Tvilerne i Fjellhamar kirke, Lørenskog, 17. desember 2022.

Thomas med dyktige korister.

Før julen ringes inn skal jeg hvert år ha hørt Tom Waits synge «Christmas Card From A Hooker In Minneapolis», jeg skal ha hørt The Pogues & Kirsty MacColl synge «Fairytale Of New York» og jeg skal ha hørt Per Aabel lese «Piken med svovelstikkene» av H.C. Andersen. Og da jeg i ettermiddag var på julekonsert med Thomas & Tvilerne, ble jeg sittende å tenke på disse tre kunstverkene, og at sangene som Thomas & Tvilerne hadde plukket fram fra det som allerede er en klassiker i mi bok, dobbeltalbumet Angelina & Fillefrans fra 2020, passer perfekt inn i denne tradisjonen. Og ringen var på mange måter sluttet da Thomas og vennene hans presenterte det de kalte en modernisert utgave av H.C. Andersens novelle i musikalsk drakt mot slutten av konserten.

Øyvind Bergsvik på sag og perkusjon

Første del av konserten fikk vi høre låter fra nettopp Angelina & Fillefrans. Den for anledningen styrkede Gubberock-redaksjonen ankom kirken altfor tidlig til tross for snøværet og ufyselige kjøreforhold. Jeg hadde nemlig blingset med en halvtime på oppstart av konserten. Men det gjorde da ingen verdens ting. Vi fikk bare enda bedre tid til å glede oss og la roen senke seg etter den litt strabasiøse kjøreturen. Og så fort konserten var i gang, senket freden seg ytterligere noen hakk. Låtene var valgt ut med stor respekt for kirkerommet, og, som leseren sikkert allerede har skjønt, med et budskap som for meg er helt i tråd med juleevangeliet. Stemningen i kirkelokalet var nærmest andektig, og publikum var særdeles lydhøre for disse fengende sangene som forteller sterke historier.

Jeg finner mye vakkert i det uflidde, og det slitne klientellet på Heaven Pub har mye godt i seg, selv om livet har fart hardt med dem. Thomas Marthon Engevold og bassisten fortalte med betydelig poetisk nerve mellom låtene, og for meg var kontrabassist Magnar Lønnkvist Røris beskrivelse av «obersten», en krigsveteran som ikke fant fred etter sin soldatgjerning, ett av høydepunktene i ettermiddag.

Øyvind Husebø kan spille trompet!

Etter at delen med sanger fra Angelina & Fillefrans var over, spilte perkusjonist og sagfører Øystein Bergsvik og den dyktige trompetisten Øyvind Husebø «O Helga Natt» instrumentalt. Herlig! Redaksjonen var fascinert av denne saga. Deretter fikk vi flere nye sanger. Konserten ble avsluttet på beste måte med «En Gnist», Thomas & Tvilernes egen fine julesalme, og Alf Prøysens «Romjulsdrøm». Så må jeg jo også nevne den fantastisk flotte koringen til Ingrid og Oda Lønnkvist Røri, og helt til slutt kom enda et familiemedlem inn og satte en spiss på det hele. Fra min posisjon så det også ut som om multinstrumentalist Arnstein Arnesen stort sett spilte på gitarer og melodika denne gangen.

Hele redaksjonen takker for en flott ettermiddag med en betimelig oppfordring om å ta vare på folk rundt oss!

Øystein Bergsvik og Magnar Lønnkvist Røri
Litt merch!

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Julekonsert om de usalige

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: