Landlig når Nitty Gritty Dirt Band gjør Bob Dylan

Nitty Gritty Dirt Band – Dirt Does Dylan (album 2022)

Foto: Glen Rose

Det finnes mange coveralbum med Bob Dylans sanger, og jeg var ikke overbevist om at vi trengte én til. Men når Nitty Gritty Dirt Band gir seg i kast med Dylans ti av Dylans sanger, måtte albumet få en gjennomhøring. Og det har ikke blitt med den ene. Det er selvfølgelig en viss latskap fra en lytter i feriemodus å ikke måtte sette seg inn i nye låter og tekster, men man blir aldri ferdig med Dylan.

«The Circle Is Unbroken». Nitty Gritty Dirt Band startet opp i California i 1966. Av originalbesetningen er Jeff Hanna og Jimmie Fadden tilbake. Bob Carpenter har vært med siden 1979. I tillegg er det flere nye bandmedlemmer. Gruppa er nok mest kjent for sine tre volum med «Will The Circle Be The Unbroken», der det første volumet ble gitt ut i 1972 og det siste i 2002. På albumene gjør Nitty Gritty Dirt Band gamle countrylåter i ny innpakning, godt hjulpet av en rekke gjesteartister. Tittelen henspeiler på at gruppa ønsket å presentere gamle sanger og gjøre dem relevante for nye generasjoner. I så måte kan man også tenke seg at «Dirt Does Dylan» er en del av det samme prosjektet. Gamle låter i ny, men ikke revolusjonerende, innpakning. Mer en videreføring. Jeff Hannas sønn Jaime Hanna er nå en del av bandet, så også innen bandet bringes tradisjonen videre.

Landlig. Nyeste låt på albumet er «Forever Young» fra Dylans album «Planet Waves» (1974). På «Planet Waves» er The Band backingband, og låtene på «Dirt Does Dylan» er i stor grad låter The Band har gjort eller kunne gjort sammen med Dylan. For meg er det umulig ikke å tenke på The Band når jeg hører de organiske countryrock-versjonene av Dylans låter på «Dirt Does Dylan». Nevnes spesielt må virtuosen Ross Holmes på fele og mandolin som bidrar med en herlig landlig følelse på flere av låtene.

Foto Glen Rose.

For meg er altså «Dirt Does Dylan» en smidig overgang fra Dylans egne versjoner. Motstanden og tiden jeg ofte må ha for å fordøye nye versjoner har nesten vært fraværende. Jeg er forsiktig når jeg antyder at enkelte av versjonene er bedre enn originalene, til det setter jeg Dylan for høyt. Jeg er likevel fristet til å påstå nettopp det om Dirts flotte og lekne versjon av «Country Pie» og kanskje også åpningslåten «Tonight I Will Be Staying Here With You». Nitty Ditty Gritty Dirt Band har med seg gjesteartister også på dette albumet, og vi tåler enda en runde med «The Times They Are A-Changin’» når Jason Isbell, Rosanne Cash og Steve Earle synger et vers hver. Sangen er evig aktuell, og Rosannes vers får kanskje ny og annerledes mening etter stormingen av kongressen i USA i januar i fjor:

«Come senators, congressmen
Please heed the call
Don't stand in the doorway
Don't block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
The battle outside ragin'
Will soon shake your windows
And rattle your walls
For the times they are a-changin'»

Gripende sang. Én av de flotteste Dylan-sangene, og kanskje mest utypiske – vel, «he contains multitudes» – er « I Shall Be Released». Sangen kan fremstå som en optimistisk og majestisk sang, men når Richard Manuel i The Band synger er den gripende resignert. Jeg googlet litt og fant versjonen Rich Danko sang i Manuels begravelse – sterk! Elektriske gitarer og vokalbidrag fra duoen i Larkin Poe gir låten et løft på «Dirt Does Dylan». Flott versjon!

Slitesterk. Én av mine aller største Dylan-favoritter er «Don’t Think Twice, It’s All Right» fra «The Freewheelin’ Dylan» (1963). Slitesterk som få. Låten var et opplagt valg for albumet. Jeff Hanna forteller at han brukte timevis på å lære å spille gitardelen av låten da den i sin tid ble gitt ut. På «Dirt Does Dylan» får vi en sterk, og sparsommelig versjon.

Én runde til. Noen utelatt, ingen glemt. Hør også de flotte versjonene av «The Might Quinn», «She Belongs To Me», «Girl From The North Country» og «It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry». «Dirt Does Dylan» er en respektfull videreføring av Dylans musikkarv. Albumet bør kunne glede både gamle og nye Dylan-fans og flere til! Jeg kjører enda en runde!

Foto: Glen Rose

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

2 kommentarer om “Landlig når Nitty Gritty Dirt Band gjør Bob Dylan

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: