Lars Winnerbäcks nye albumet har sjel og hjerte

Lars Winnerbäck – Själ och Hjärta (album 2022)

Omslag og pressebilde

Lars Winnerbäck har det siste året gitt ut to EP’er, hver med fire låter. Nå har han satt sammen låtene fra disse to EP’ene på nytt og supplert med nye låter. Jeg har dog ikke brukt tid på EP’ene og omtaler derfor albumet kun som et nytt album, og da kan jeg med en gang røpe at jeg liker det jeg hører!

Forrige album hadde flere kremlåter!

Lars Winnerbäck gir ofte ut flotte, men litt ujevne album. Men så lenge han rister to-tre knall-låter ut av ermet og resten er fint, er det svært nok for meg. Hans forrige album, «Eldtuppen» (2019), var kanskje hans aller beste siden klassikerne «Söndermarken» (2003) og «Vatten under broarna» (2004). Ikke bare hadde det to av mine Winnerbäck-favoritter gjennom tidene, «Jag tror jag hittar hem» og «Død och himmel», den hadde også flere låter av nesten samme kaliber.

Heldigvis byr «Själ och Hjärta» på mange gode låter. Nærmest kaliberet til de beste på «Eldtuppen» er kanskje «Skjutna stad» og «Grand Hotel», og lengst unna er «Skriet», men det kommer vi tilbake til!

Flere rockere i Ulf Lundell- og Bruce Springsteen-landskap

På «Själ och Hjärta» har Lars Winnerbäck funnet fram heartland-rockeren i seg på mange av låtene. Innenfor heartlandrocken synes jeg ofte det er en tendens til at jo svakere låtene er, jo mer muskler må man vise for å kompensere, slik jeg føler Bruce Springsteen, og Lars’ landsbror, Ulf Lundell, gjør, når de ikke er helt i toppslag. Heldigvis, jeg merker få slike tendenser hos Lars Winnerbäck her. Og skulle han stå i fare for å bikke over, kan visesangeren i ham komme til unnsetning.

Plata begynner litt forsiktig med «Blåser bort». Etterhvert øker den i intensitet, lydbildet blir fyldigere, gitarene, tangentene, trommene og Lars selv sparker stadig mer fra. Interessant låt med nostalgisk tekst som ser tilbake på 1996. Deretter følger låten «Älvens industrier», en låt som høres ut som en blanding av Lars og tidligere nevnte Bruce Springsteen. Hans eget E Street Band ruller avsted. En drivende og fin låt. Igjen. Men trives best med åpningslåtene når jeg er i bevegelse, ikke i sofaen.

«Släpp det där mörkret» har en melodi som er typisk Lars Winnerbäck, den typen låt han nok skriver ganske lett, men så lenge han vrir litt på gamle formler, fungerer det mer enn godt nok for meg. Flott låt! Teksten kan være inspirert av hans egen kamp mot demoner for noen år siden:

«Ta tåget varsomhelst
Men släpp det där mörkret
Jag blir osäker nu
Är det jag eller du
Som släpar runt det där mörkret»

Tittellåten er en ny herlig rocker med det optimistiske budskapet om at han tror at sjel og hjerte er på vei tilbake. Håper han har rett! Her synger Lars med hjertet og sjelen utenpå skjorta. En kandidat til å bli en livefavoritt!

Og så er vi ved ett av albumets klare høydepunkter, «Skjutna stad». Riktignok litt seigere og mer dvelende enn tittellåten, men ikke mindre fengende av den grunn. Dette er av de låtene som setter seg i pannebrasken, og blir der en stund. Nydelig Winnerbäcksk melodi igjen. Teksten høres ut til å være inspirert av skyteepisoder i Linköping i fjor høst.

Pressebilde

Mange referanser til Norge

«Skriet» følger deretter og er etter mitt syn kanskje den svakeste låten på albumet. Dette er av de aller roligste og mest forsiktige låtene på albumet, og den begynner riktig så bra. Melodien er egentlig ganske fin, men etter en stund går jeg lei av både melodien og teksten når tankespinnet rundt hva folk ser i bildet «Skrik» av Edvard Munch har holdt på en stund. Det er ikke alle Lars Winnerbäcks tekster jeg skjønner meningen med, eller riktigere skjønner om har en mening. Dette er en slik låt.

Men så blir det mer moro! Majestetiske Grand Hotell» handler om hotellet på Karl Johan i Oslo. Lars er gift med den norske skuespilleren Agnes Kittelsen, og det er mange låter på albumet som har referanser til Norge. På «Grand Hotel» synger Winnerbäck om Karl Johan og utesteder der, «Turistans Klaga» av Cornelis Vreeswijk samt Neil Youngs «Rockin’ In The Free World», da.

Så roes det ned igjen med «Jag väntar här», et pent pusterom og den beste av balladene, før tempoet skrus opp med flotte «Decembernatt». Låten «Kallt regn som faller», høres ut til å være beslektet med Bob Dylans «A Hard Rain’s Gonna Fall», mens «Nånting, kanske stjärnorna» sender meg i retning av Ulf Lundell. Det gjør slett ingen ting. Flott låt! Teksten har fellestrekk med «Släpp det där mörkret», kanskje handler den om at han fikk hjelp til dette av sin norske kjæreste og om å bli introdusert for venner og familie av henne?

«Jag är alltid lite obekväm
Med folk jag inte känner
Men nånting
Kanske stjärnorna
Stod så rätt»

Til slutt en låt som ligger et sted mellom det spartanske og det mer svulstige, «När hjulen Rullar». Her synger Lars om om at han liker best å være på vei. ja, det høres faktisk ut som han ikke vil slå rot, vil være rotløs. Kanskje en slags oppsummering av Lars Winnerbäcks livssyn, denne låten. Meningen med teksten eller ei, en fin avslutningslåt.

Mer enn solid plate!

Samlet er dette blitt ei herlig plate med Lars Winnerbäck. Mange av låtene svinger bra og egner seg fint når man er på farten, spasertur eller trening, og kanskje er det disse rockerne som er aller best. Men de hadde neppe fungert så bra om det ikke var sanger som roet ned innimellom. 8,5/10.

Jeg nevnte at jeg ikke skjønner hvor han vil med alle tekstene. Er det så viktig da, så lenge det lyder så bra som på «Själ och Hjärta», syng om hva du vil:

«Sjung om värmet, sjung om ljuset
Sjung om ungarna i huset
De som går sin första rond
Sjung om stjärnorna och änglarna
Och allt som jag har glömt
Sjung om folk
Sjung om Amsterdam och London
För jag vet inte vart jag ska gå»
– Lars Winnerback på «Decemberbarn»
Pressebilde

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

2 kommentarer om “Lars Winnerbäcks nye albumet har sjel og hjerte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: