Fantastisk fra The Whitmore Sisters!

The Whitmore Sisters – Ghost Stories (album 2022)

Foto: Brandon Scott Humphrey

For to måneder siden fikk jeg en melding på messenger om at jeg måtte høre albumet «Ghost Stories» med amerikanske The Whitmore Sisters. Det skulle være årets beste så langt. Jeg satte det på, men ble ikke overbevist. Nydelig harmonisk sang, men låtene manglet litt nerve. Jeg hadde annen musikk å konsentrere meg om, så jeg lot albumet passere. Og slik tror jeg det er med mange av oss. Vi bruker ikke alltid den tiden vi trenger på ei ny plate, det er så enkelt å sette på noe annet. Heldigvis var jeg mer klar for The Whitmore Sisters seinere, og nå må jeg innrømme: Dette er ei av årets beste americana-plater så langt! Americana, ja, eller en blanding av country og pop, men ikke countrypop!

The Whitmore Sisters er søstrene Eleanor og Bonnie Whitmore. Bonnie hadde allerede gitt ut fire plater på egenhånd da hun bestemte seg for å så seg sammen med Eleanor og hennes ektemann, Chris Masterson (produsent og instrumenter), kjent fra blant annet The Mastersons og arbeid med artister som Steve Earle. I presseskrivet står det at tiden var inne for å gjøre et felles album, et album med stor «A» etter at Eleanor tidligere hadde beskyttet sin da 15 år gamle søster da Bonnie opptrådte på lokale barer.

Ja, plata er nydelig, men det er så mye mer enn det i tillegg. Albumet er perfekt sammensatt der omtrent annenhver låt har høyt tempo og annenhver låt er en nydelig ballade. Akustiske og elektriske strengeinstrumenter av ymse slag, bass, trommer, tangenter og strykere er sentrale instrumenter på albumet. Låtene med høyt tempo kan nok ta opp tunge temaer, men det er svært vanskelig å sitte i ro under mange av disse. De har skrevet ni av låtene selv, og gjør to coverlåter; den herlige «Big Heart Sick Mind» av Aaron Lee Tasjan og «The Wings Of A Nightingale» – hør det jeg tror er Tyler Chesters mellotron! – som Paul McCartney skrev for et annet søskenpar, The Everly Brothers. Begge låtene passer perfekt på dette albumet. Albumet åpner med den smått majestetiske «Learn To Fly», en låt som skal være inspirert av at det er to ting som har vært viktig i Whitmore-familien; og det er sang og flygning.

«We’ve had a lot of loss, a couple of dead ex-boyfriends, and a lot of friends that have passed on – and writing about the grief, especially working towards this record, there’s been a lot to consider, Bonnie says»

Ja, plata handler også om sorg og savn. «The Ballad of Sissy and Porter» er om Chris Porter, som var en musiker og kjæreste med Bonnie. Han døde i en tragisk ulykke på turné. Den storslagne «The Greek Tragedy» avslutter albumet og omhandler Justin Townes Earle som døde av en overdose i fjor. Kanskje peker teksten også på den noe tøffe arven etter faren Steve Earles og mannen Justin var oppkalt etter, Townes Van Zandt:

«Wings to lift a weary soul
Let your flying shoes guide you

Bound to the sins
Can’t circumvent the end
Could you not survive yourself?
Your body let you down»

Ellers merker man seg jo raskt nydelige «Friends We Leave Behind» og den musikalsk herlige «Ricky», Ricky som også lever for hardt. For eksempel.

Samlet er dette uansett en samling med 13 strålende låter, noen vakre med et ettertenksomt piano eller strykere, noen ekstremt fengende der eksempelvis fele og banjo får foten til å gå. «Ghost Stories» er ei fantastisk fin plate, karakter 9/10.

Foto: Brandon Scott Humphrey

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Fantastisk fra The Whitmore Sisters!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: