Lovende debutant!

Vilde Bye – Vilde Bye (EP 2022)

Cover art: Erlend Julian Jensen. Foto: Sverre Simonsen

Endelig er Vilde Bye klar med sin debut-EP.

18-åringen fra Tromsø slipper i dag en selvtitulert EP’en der hun selv har skrevet fire av låtene alene eller sammen med Mads Ystmark. Den siste er en coverlåt, «Moon», skrevet av Mattias Areskog og Mattias Hellberg. Vilde har en vakker og spesiell stemme som kanskje kan minne litt om Unnveig Aas, en annen artist på plateselskapet Mother Likes It Records.

Vilde forteller at hun fikk sin første gitar som seksåring. Hun kommer fra en musikkinteressert familie som har matet henne med nye forskjellig musikk. Stilmessig er da også EP’en en smeltedigel av country, rock og pop, og det store bandet hun har med seg sørger for et innholdsrikt lydbilde som kler stemmeprakten godt. Vilde Bye Martinsen, som er hennes fulle navn, synger og spiller gitar. Med seg har hun Mads Ystmark på gitar og vokal, Mikael Pedersen Jacobsen på slaginstrumenter, Ida Karoline Nordgård på bass, Håvard Stangnes på steel gitar og resonator gitar og Erik Nilsson på orgel. Ariel Joshua Sivertsen spiller bass og har også produsert EP’en.

Tekstene på EP’en tar for seg temaer som jakten på kjærligheten, lengsel og savn. Åpningslåten «Longing For You» er intet unntak i så måte. En fengende låt med fine gitarer og der lap steelen til Håvard Stangnes bidrar med countryfølelse. Mange strålende partier, dog Kanskje litt mye gjentak av teksten mot slutten? «Adore – Ignore» ligger stilmessig i samme landskap. Også her strålende partier der Vildes stemme treffer en nerve hos denne lytteren. Litt forsiktigere produsert, uten at det gjør noen ting!

Kanskje stikker coverlåten «Moon» av Mattias Areskog og Mattias Hellberg seg litt ut som den aller beste låten. Her snakker vi klasse! Jeg har hatt den i hodet en ukes tid, og den nekter å slippe taket. Låten ble opprinnelig gitt ut på Mattias Hellberg-albumet «High in the Lowlands» (2012). Vilde forteller at hun begynte å spille den på kassegitar, først hjemme og etter hvert i livesettene sine. Originalen er nydelig og har en forsiktig og intim produksjon. På Vildes EP er den spilt inn med fullt band live i studio. En flott og annerledes versjon av en veldig fin låt som fortjener at Vilde trekker den fram! Igjen setter flotte gitarer av ulikt slag sitt preg på låten.

Nest siste låt, «Like A Lot», er den mest rocka og poppete låten på albumet, og kanskje den jeg liker minst. Lydbildet er et landskap jeg sjelden ferdes i – så vi snakker nok like mye om smak som kvalitet. Likevel, det er nok noe ved låten, selv om jeg ikke har knekket koden helt.

Helt til slutt får vi låten «Leave», og da er jeg mer på hjemmebane. Her tar Vilde det helt ned, bare henne og gitaren, krydret med litt orgel av Erik Nilsson. Her viser hun til fulle at hun også står godt på egne bein, uten stort band. En flott avslutning på denne EP’en!

Dette er blitt en fin og løfterik samling av låter, der Vildes stemme bidrar til å gi låtene et solid løft. Det er bare å glede seg til enda mer fra Vilde Bye! Karakter: 7,5/10, eller kanskje enda litt høyere. Vilde håper å kunne gjøre mange konserter framover, så kanskje blir det en mulighet til å se henne der du bor?

Foto: Sverre Simonsen

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Lovende debutant!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: