Neil Youngs album «Harvest» er 50 år!

Neil Young – Harvest (1972)

Hvilken er best, «Harvest» eller «Harvest»?

I 1986 kjøpte jeg en LP-plate. Den gangen visste jeg ikke hva vinyl var for noe. Det var ikke en hvilken som helst LP-plate, men «Harvest» med Neil Young. «Harvest» er kanskje ikke den beste platen hans, men en slik som alltid har vært med både meg og mange andre i gode og vonde dager. Vi elsker den plata, og da er ord som «best» og «tredje best» fullstendig irrelevant.

«Heart Of Gold» er helt suveren med sitt munnspill, sin steelgitar, melodi, tekst og sang. «Out On The Weekend» har mye av det samme, men er bare enda bedre, ikke minst den himmelske introen. Kan trommer lyde bedre enn det Kenny Buttrey spiller her? «Out On The Weekend» er låten dattera mi i flere år fra hun var ca. 3 år ville ha meg til å synge som godnattsang. Syng «tinkaipakkitin», sa hun, og jeg ehm, sang på et vis. Vi har en drøm om å se Neil Young sammen, 10-åringen min og jeg.

Å, ja, jeg elsker de «overproduserte» og søte «A Man Needs A Maid» og «There’s World», og selvfølgelig «Old Man», tittellåten, «The Needle And The Damage Done», «Alabama» og «Words». Med årene har jeg til og med blitt venner med «Are You Ready For The Country». Dette er Neils «middle of the road»-plate, og han skulle snart vende seg mot grøftekanten. Likevel, det er nok skarpe kanter på «Harvest», og han har seinere laget flere mykere plater som f.eks. «Harvest Moon» og «Silver And Gold».

Jeg har etterhvert hørt mange av låtene fra «Harvest» live, i fantastiske versjoner. Men det er noe eget med den organiske følelsen av plata. Så fort jeg finner den frem, lukter jeg tørket høy, hest og låve, ja, det er fra «Harvest» uttrykket «More Barn» stammer. Neil og Graham Nash – dagens 80-åring – rodde ut på tjernet ved ranchen til Neil. Musikken fra Harvest runget ut fra to gigantiske høyttalere, én fra huset, én fra låven. «More barn», ropte Neil. Og mer låve ble det. For et band Neil hadde med seg på plata. Ikke minst var det første gang Neil samarbeidet med Stray Gators med multiinstrumentalist Ben Keith i spissen. Keith skal ha mye av æren for lydbildet på flere av Neils udødelige 70-tallsalbum, og kanskje hørte du ham spille «Words» med Neil Young på Norwegian Wood-festivalen i Frognerparken i 2009? Himmelsk er fornavnet.

«Alabama» ble albumets mest kontroversielle låt, og Lynyrd Skynyrd fant tiden inne til å svare på Neils forsøk på å kommentere sørstatsrassisme gjennom «Southern Man» på «After The Gold Rush» (1970) og nettopp «Alabama». Det ble en høyest vennskapelig krangel, og Lynyrd Skynyrd skjenket oss «Sweet Home Alabama».

Lenge fant jeg ikke plata som ble kjøpt i 1986. Jeg kjente på både melankoli og nostalgi. Jeg gikk ut og kjøpte en ny remastret versjon av Harvest. Jeg fikk aldri det samme forholdet til den plata. Men så fant jeg igjen plata jeg kjøpte i 1986! Det lukter mer stall av den, tror jeg. Og bål!

Den har holdt seg godt, denne femtiåringen!

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: