En Dylan-favoritt

Bob Dylan – Planet Waves (album 1974)

Nei, jeg skal ikke påstå at «Planet Waves» (1974) er av de aller mest banebrytende og innflytelsesrike Bob Dylan-platene. Jeg skal heller ikke påstå at tekstene holder Nobelprisnivå og er på Dylans mest kryptiske og subtile. Det som likevel er et uomtvistelig faktum er at dette er av de albumene med Bob Dylan jeg setter aller høyest.

Ikke skal jeg dvele for mye med litteraturviter Gisle Selnes litt nedlatende holdning og kanskje litt humoristiske raljering annerledestenkende (slike som meg) vedrørende enkelte låter i den på mange måter fine og underholdene boka om Dylans kunst, «Den store sangen», heller. Men jeg synes nok han glemmer bort hvor bra The Band og Bob Dylan sammen slentrer av sted på denne plata, om ikke alt er perfekt.

Og Bob synger engansjert og tar flere av låtene opp på et nivå man ikke skulle tro fantes, hør superstilige «Tough Mama» og «Something There Is About You». Men også de gjennomsnittlige «On A Night Like This» og «You Angel You» er mer enn gode nok, selv om Dylan selv var kritisk til de to siste og uttalte «It sound to me like dummy lyrics» om den sistnevnte. Og balladene er for meg helt nydelige, både « Dirge» og «Hazel». Det synges om Dylans drømmekvinne over en lav sko, og drømmekvinnen er fortsatt til en viss grad kona, Sara.

I «Wedding Song», hvor knappene på Dylans jakke skraper mot gitarlokket, synger han om hvor mye hun betyr for ham – «More than life itself – vel det viste seg nok at musikkkarrieren og turnélivet, som hun avskydde, betød enda mer. Det fikk vi høre mer om ett år seinere, på «Blood On The Tracks».

«Planet Waves» skal ha blitt til fordi Dylan og The Band skal ha trengt et ferskt album til den forestående turneen. Og til tross for alle tidligere samarbeid, er dette første studioplate de gjør sammen. Ettersom «Before The Flood»-tureneen gikk sin gang – hør den fantastiske og småhektiske liveplata – var det imidlertid bare «Forever Young» som ble spilt fra «Planet Waves». Låten finnes i to versjoner på «Planet Waves» hvorav man kunne klart seg med den rolige som avslutter side 1. «Forever Young» er skrevet til sønnen Jacob, og for mange er denne låten den viktigste på albumet.

Uansett, jeg går aldri lei av denne plata. Lydbildet, melodiene og energien er helt etter min smak.

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: