Storslagne trøsteviser

Maj Britt Andersen – Tredje sangbok (album 2023)

Foto: Jo Michael

Maj Britt Andersen er av de menneskene det gjør godt å se på TV. Hun utstråler rett og slett varme. Jeg kjenner på ingen måte til alt hun har gjort, men barnesangene «Folk er rare!» og «Ballongvisa» er to sanger som har blitt med meg langt inn i voksenlivet og vokst seg store der. Sangene er like mye for voksne, og et av de store TV-øyeblikkene for meg i fjor var å se Maj Britt og dattera, Daniela Reyes, gjøre «Ballongvisa» sammen som en kommentar til de urolige tidene vi lever i. Det er lett å tenke at Daniela må ha lært ett og annet av sin mor.

Gylden trio og KORK. Maj Britt gir i disse dager ut sitt tredje album sammen med Kringkastingsorkesteret (KORK), og med tekster av Lars Saabye Christensen og komposisjoner av Maj Britts mann, Geir Holmsen. Saabye Christensen er jo rett og slett kanskje den nålevende norske forfatteren jeg setter aller høyest. På sitt beste er jo språket hans musikk i seg selv, og med sin bakgrunn fra bluesbandet Norsk Utflukt og også som dikter, er det på ingen måte overraskende at han har en mer enn stødig hånd om tekstene på dette albumet. Det er nylig kommet en dokumentarfilm om Saabye Christensen. Den må vi få med oss! Får jeg smette inn med at «Bly» (1990) er min favorittbok med ham; jeg mente å se en mørk humor jeg i sin tid lo mye av. Kanskje misforsto jeg. Men nå er det Tredje sangbok:

”Her ville vi etablere en både undrende og kanskje melankolsk synsvinkel, som innbefattet musikk, tekst og
vokal. Hvordan ser tilværelse, eller gjerne livet ut fra tiden vi lever i og fra alderen vi er“

– Lars Saabye Christensen

Jeg må vel innrømme at KORK som backingband ofte kan bli litt mye for meg. Jeg liker ofte det mer spartanske bedre. Men nå er jo meningen med dette prosjektet å sette Maj Britts flotte stemme og formidlingsevne sammen med storslåtte arrangementer, og da er det bare å legge fordommene mine til side og forholde meg til premissene som Maj Britt Andersen, Saabye Christensen og Geir Holmsen har lagt.

“Jeg skriver sanger som skal kunne synges av Maj Britt alene, slik som en salme kan synges. Dette har også vært en grunntanke i «Desembers salme». Her bruker jeg KORK sine store klangflater, med mørke
klanger som understreker alvoret i teksten og med lyse klanger som kanskje kan gi oss et håp“

– Geir Holmsen

Tekster, melodier, KORK og Maj Britt! Og når dette albumet har fått noen runder, setter det seg virkelig. Homsens flotte melodier trer frem, som er forandring er det fint at et stort orkester understreker følelsene låtene formidler framfor en gitarsolo eller et enkelt piano som jeg er mer vant til. Og nei, jeg hører egentlig ikke Lars Saabye Christensens stemme bak tekstene som Maj Britt Andersen fremfører. Dette er tekster skrevet for at Maj Britt skal ta eierskap til dem, og det gjør hun. Noen av disse tekstene ville med en annen formidler kunne fremstå som mørke der drømmen om håp nær blir ironisk som i nydelige ”Desembers salme“:

“Gi meg en trøst jeg kan tro på
Si meg noe som er sant
Si at de onde tapte
Si at de gode vant“

Eller vi får aldri øye på lysglimtene som i den ordfattige favorittlåten – én av mange på plata – «Husken i hagen“. Maj Britt Andersen løfter tekstene opp av sumpen. Også det viser noe av Saabye Christensens mesterskap; rommet av det usagte som kan fylles på ulikt vis. Og Maj Britt har definitivt sitt vis som på beste måte følges opp av KORK. Ja, nå har jeg snart lagt fordommene mine mot orkesteret helt til side. Og når jeg rådigger til den herlige «Sorgens trille», er de parkert. For en melodi, forresten!

”Mitt samarbeid med Lars og Geir har gitt meg mulighet til å gå inn i et helt nytt univers! Sammen med KORK har vi også fått utviklet sangene våre og kledd dem i en symfonisk drakt“

–Maj Britt Andersen

Mye bra: «Engang var det grønt», «Taust vitne» og «Fergemannen». Finurlige «Du skal ikke snu alle steiner» til ettertanke:

”Du skal ikke snu alle steiner
De ligger fint som de gjør
De har ligget der så lenge at jorda
ligner et gammelt slør“

For årstiden og verden av i dag. Jeg har blitt svært begeistret for dette albumet, og må nok oppsøke de to foregående på nytt i dette samarbeidet der Maj Britt Andersens formidlingevne, Lars Saabye Christensens tekster og Geir Holmsen utrolig fine melodier får det beste ut av hverandre. Ja, med hjelp av Kringkastingsorkesteret – takk for at dere dytter meg ut i utkanten av komfortsonen min. Ei plate for årstiden. Og den verden vi lever i.

”Du skal sove
Du skal be
Lov at vi kan bli i fred“

Foto: Jo Michael

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Storslagne trøsteviser

Legg igjen en kommentar