Imponerende siste album i Tove Bøygards fantastiske kvadrologi

Tove Bøygard – Kaldt Vatn (album 2023)

Fantastisk omslag utarbeidet av: Sara Andersson. Foto Espen Liane.

Med Kaldt Vatn fullfører Tove Bøygards sin kvadrologi med utgangspunkt i de fire elementene luft, jord, ild og vann, eller som vi like gjerne kan si – i vilkårlig rekkefølge – om kjærlighet, livsvilkår, solidaritet og rettferdighet. Fantastiske album. Få, om noen, norsk artist har toppet denne totalen over seks år.

Det var noe paradoksalt over at jeg med raske skritt hentet Tove Bøygards nye album i en postboks mens uværet Hans herjet over store deler av Sør-Norge. Som om vi trenger mer Kaldt Vatn nå? Jo, det er akkurat det vi trenger: Som det heter i «Sumarregn»; en tekst av Bjørn Lundquist: ”For lukka er silderet for dei som kan håpe//At lukka er gøymt i kor einaste dråpe“.

Engasjement og uro. Tove har slitt med uro gjennom livet, og hun jobbet med stoffmisbrukere og prostituerte i Oslo i over 20 år. Gjennom dette har hun opplevd mye som har blitt til låter kunne hun fortelle meg i et intervju med Popklikk for noen år siden. Tidlig i karrieren fikk vi sterke låter som «Koma Heim», «Nederst Ved Bordet» og «Stille Elv» i samarbeid med søsteren Anita i Bøygard eller på hennes solodebut i 2008. Låter som nettopp er hentet fra egne erfaringer og engasjement.

Og Toves engasjement har ikke blitt mindre med årene. Med albumet Kaldt Vatn fullfører Tove sin kvadrologi om de fire elementene, luft, jord, ild og vann. Jeg hørte albumene Blåe Drag (2017), Jord (2019) og Eld (2021) om igjen i vår da jeg hørte at Tove var svanger med ny plate, og enda en gang da jeg fikk vite at Kaldt Vatn var sendt i posten. Dette er plater jeg ikke blir ferdig med.

Fire album med fellesnevnere. Om vi snakker om fire ulike konseptalbum, så har de likevel mange fellesnevnere, som brikker i et puslespill der de ytre hjørnene er distinkt forskjellige, men der fargene flyter over i hverandre mot midten. I tekstene på alle platene er det nemlig et engasjement for en bedre og mer rettferdig verden, med ulike innfallsvinkler, selv om utgangspunktet ofte er det store i det små. Det er for eksempel ikke så lang vei fra spørsmålet om hvor det ble av hjertet på albumet Jord til låten «Kaldt Vatn». Tove forteller at albumet Kaldt Vatn handler om alle former for kalddusjer du kan få fra det personlige og livsløgnaktige, til samfunnet og tiden vi lever i. Og mer til, vil jeg tilføye.

Faste musikere. Kaldt Vatn er spilt inn med Toves faste musikere, produsent Freddy Holm på alt mulig som strenger, tangenter, programmering og kor, Jørun Bøgeberg på bass og kor og Eivind Kløverød på trommer. Dette er en gjeng som gir Toves sanger akkurat det de skal ha med basis i det omfattende americanabegrepet, men med utflukter inn i rocken, norsk folkemusikk, Thåström-land og mer til. Tove varierer stemmen fra det vare til det punka. Og kanskje er det litt mer bruk av elektronikk enn tidligere? Kaldt Vatn, og hele kvadrologien for den saks skyld, er både konsistent og variert på samme tid.

Bandet er viktig! Foto: Espen Liane

Fysisk format. Kaldt Vatn blir offisielt gitt ut på fysisk format tirsdag 15. august. Du må vente én måned på å strømme albumet. Med dette er Kaldt Vatn en motvekt til det som har vært vanlig de senere årene der fysiske produkter har blitt tilgjengelig lenge etter digitale utgivelser, noe som har skyldes manglende trykkekapasitet og kanskje også utålmodighet hos artistene. Noen ganger når jeg kommer hjem med ei vinylplate, lurer jeg på om det var noen vits i dette innkjøpet. Sparsommelig omslag uten tekster og informasjon om innspillingen kan ha vært nødvendig for å holde kostnadene nede for artisten. Det har jeg forståelse for. Men når man holder LP’en med Kaldt Vatn er slike tanker langt unna. Nydelig dobbelt omslag med alle tekstene på innsiden. Den fargede vinylplata matcher omslaget perfekt. Sara Andersson skal ha sin del av æren for denne viktige delen av totalpakken Kaldt Vatn. Espen Liane, Toves mann, har tatt bildene. Om jeg mister hørselen helt, skal jeg likevel ta fram albumet, se på omslaget og føle musikken!

Nydelig i fysisk format!

Småkårsfolk. Albumet åpner med Toves stemme noen tideler før resten av bandet kommer inn på låten «Brest». Lytteren er fanget fra første sekund. Låten begynner rolig før Tove tar låten til et nytt nivå på refrenget. Låten tar seg tid til et ettertenksomt instrumentalparti. Teksten på «Brest» tar utgangspunkt i Toves far som døde 86 år gammel i fjor høst. På albumet Jord hyller Tove faren og alle andre slitere som bygde landet i låten «Småkårstestament». På «Blest» stiller hun faren spørsmål om han noen gang hadde ønsket å leve et annet liv enn livet på småbruket sitt i Ål i Hallingdal der Tove har vokst opp. Svaret er at slik tenker han ikke. Sangen gir inntrykk av at det ikke var de store ordene som ble sagt mellom Tove og faren. Men noen ganger ligger ikke kjærligheten i ordene, men kanskje like mye i det usagte mellom dem. På sett og vis forstår de likevel hverandre og har respekt for de ulike livsvalgene. Tove har i sosiale medier gitt uttrykk for hvor stolt hun er av sin 79 år gamle mor som under uværet Hans stod på seint og tidlig for å redde hus og gård. Helt i sin avdøde manns ånd, vil jeg tro.

Klode i krise. Tittellåten er mer rocka, eller punka om du vil. Her får vi en Tove som peker på de store utfordringene. Vi må tåle å se dem i øynene, gjøre forandringer og tåle konsekvensene! Mange av oss må gi fra oss goder, skal vi redde kloden fra klimakrisen og skape en mer rettferdig verden. Dette er Tove på sitt aller beste. Også dette!

Angst og mobbing. I en veldig fin podkast, #Bransjen, forteller Tove blant annet om en barndom der hun ble mobbet og om sin erfaring med angst. Jeg anbefaler denne podkasten om du vil bli bedre kjent med Tove Bøygard og bakgrunnen for musikken hennes. Låten «Nøkken» er sammen med tittellåten av albumets aller beste og tøffeste. Låten handler om å sende demonene på dør –”Om du er Nøkken eller Fanden, ell ein indre demon//du er is og kaldt vatn“ – om aldri å gi opp kampen. Livsbejaende både i tekst og musikk. Toves vokal sluker deg kanskje, men vær bevisst på hvordan bandet støtter budskapet hennes. Eller; hvorfor analysere detaljene? Bare ta inn helheten! «Skam» etterfølger «Nøkken» og er en annen personlig låt som gjør inntrykk, selv om det tok litt tid å bli vant til Toves diksjon noen steder i denne låten. Her er tempoet skrudd ned mange hakk: ”For verre enn slag og harde ord er skammen//At ingen vil ha meg“. Slikt skal ikke barn oppleve, slikt skal ingen oppleve!

Ankerfeste. Alice Cooper har uttalt noe slikt som at han vil ikke høre sanger om politikk, han vil vite hvordan det går med kjæreste eller eks-kjæreste. Kanskje er det noe for Alice Cooper her også? I godt voksen alder fant Tove kjærligheten med Espen Liane. Flere av låtene handler om å ha en havn og komme til, noen som tar i mot oss med ubetinget kjærlighet selv om vi – for å holde oss til vannmetaforer – har drevet fra land og er ute av kurs. Klarest kommer dette til uttrykk i flotte «Driv i Land», men temaet er så avgjort til stede også på låter som glitrende «Famn» og «Halmstrå». Og da snakker vi ikke bare om kjæresteforhold, men også om kjærligheten til våre medmennesker. I stort er også noe av det fine med den norske samfunnsmodellen det økonomiske sikkerhetsnettet man kan falle ned på. Dette må ikke forvitre; like viktig er også et sosialt sikkerhetsnett.

For en kvadrologi! Og helt til slutt, «Bella Ciao», den italienske partisanersangen fra andre verdenskrig. Norsk tekst. En – musikalsk i hvert fall – oppløftende kampsang: Bli med i kampen for en bedre verden! Dattera mi spør om jeg har fått en ny favorittlåt – den er ikke så lett å få ut av hodet. Nydelig arrangert med strykere og det hele. Det er sanger jeg ikke har nevnt. Det skal ikke tolkes som noe som helst, sangene skal høres! Samlet er Kaldt Vann blitt noe nær ei perfekt plate. Harde og røffe låter om hverandre. Sterke og engasjerende låter med flotte overganger – hør «Halmstrå». ”Verdens beste band“, sier Tove. ”Bedre og grommere lyd enn noen gang?“ spør jeg. Og verdens beste Tove. Jeg skal ikke gi meg inn på å rangere albumene i kvadrologien Blåe Drag, Jord, Eld og Kaldt Vatn. Rundt toppkarakter til dem alle sammen, og samlet er de enda bedre enn summen av de enkelte delene. Det er ikke mange norske artister som har toppet dette. Tove og bandet skal på veien i høst. De må oppleves.

”Vest er for draumar
Om alt du har kjært
Aust er for trua
på ei bedre verd“
–fra ”Blind“

Til kamp! Foto: Tormod Reiersen, Oslo, juni 2021.

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

En tanke om “Imponerende siste album i Tove Bøygards fantastiske kvadrologi

Legg igjen en kommentar