En lysere melankoli

Lost Dog Street Band: Survived (album 2024)

Foto til høyre: Cass Blair

I would say Brighter Shade set the tone for the record as a sincere, passionate oath to our sacred path. 

Benjamin Tod

”And you dare to trade it all for a brighter shade of blue“ synger Benjamin Tod i Lost Dog Street Band i åpningslåten på deres nye album, Survived. Men trorlig er det nettopp det han gir oss gjennom albumet: en lysere melankoli. Han kjemper mot demonene og rusmisbruket. Han kan se seg i speilet. Har integritet. Så langt har han overlevd. Men som han synger i tittelen på låt nummer to: ”There’s a lifetime of work“.

Hardt liv. Jeg er ingen tilhenger av at kunstnere skal ofre seg fullstendig for kunsten gjennom å leve vilt og hemningsløst for å ha noe å skrive om. Det er å kreve for mye, selv om det har blitt mye god kunst av det. Når det gjelder Benjamin Tod, er det nok motsatt. Musikken har en stor del av æren for at han har stablet seg på beina og tør å møte sin egen tilkortkommenhet. I 2022 ga han ut to plater; ei som soloartist og ei med Lost Dog Street Band. Jeg var så begeistret at jeg kjøpte omtrent hele diskografien både med soloartisten og bandet. Om du vil vite mer om mannen og artisten, kan du lese om platene fra 2022 og her om hele diskografien.

Country fra dypet av sjelen. Lost Dog Street Band er country. Country på gamlemåten. Charley Crockett har gitt ut ei veldig fin og beslektet countryplate, men han måtte vike. Inntil videre i hvert fall. Benjamin Tod er som det heter i enda en låt på hans nye album, «Lonely Old Soul». Dette er musikk og vokal som synger til oss fra en annen tid; en tid med prærie og togloffere. En tid med Hank Williams og Jimmie Rodgers. Men ikke et øyeblikk føles sangene hans utdatert. Gode sanger sunget fra dypet av sjelen blir ikke utdatert. Og «Lonely Old Soul» handler nettopp da han levde livet på gamlemåten som landstryker.

Foto: Starla Groves

Benjamin Tod var egentlig ferdig med Lost Dog Street Band, men da han januar 2023 spilte inn nye sanger til et soloalbum med honky tonk-musikk, skjønte han at han også hadde sanger som krevde Lost Dog Street Band. Bandet har ofte kun vært en duo med kona Ashley Mae på fele, eller en trio også med bass, men denne gangen ble prosjektet utvidet til å telle fem personer. Den herlige fela er fortsatt i fokus, men trommer og flere strengeinstrumenter fyller ut lydbildet på beste måte.

Hyller røttene. I tillegg til sangene som allerede er nevnt må jeg trekke fram «Muhlenberg Country Line» spesielt. En glimrende sang der Benjamin hyller kulturen som har sitt utspring i området rundt Green River som blant annet renner gjennom Colorado og Utah. Benjamin forteller at all amerikansk musikk har røtter tilbake hit, og at han selv, Ashley og flere andre har startet organisasjonen Muhlenberg Music Mission for å fremme den musikalske arven til området.

Albumet har gitt plass til én sang skrevet av andre. «Hubbardsville Store» er laget av Larry Murray, og Jim Ringer hadde en versjon som Benjamin trekker frem som en stor inspirasjon.

Lærer seg å håndtere problemene. Albumet avsluttes med to av albumets beste sanger: den inderlige «If You Leave Me Now» og tittellåten «Survived». Benjamin forteller at «If You Leave Me Now» er en sang som har sitt utspring i hendelser over flere år der måten han håndterte problemer på, lagde nye problemer som var større enn de opprinnelige problemene. Han er glad for å være på den andre siden av låten nå. Benjamin mener «Survived» kan være den beste låten han har skrevet. Jeg tolker Benjamin dithen at den både oppsummerer albumet og hva som gir livet hans – og vårt – mening.

Dette er et strålende countryalbum. Survived er et glimrende sted å starte om du ikke kjenner Benjamin Tod og hans musikk fra før. Kanskje er det litt mindre jevnt og med litt færre gedigne topper enn albumet jeg kåret til det beste albumet i 2022, men det er sannelig ikke mye svakere heller. Benjamin Tod er helt åpen sitt liv for egen og for vår skyld. La oss ta oppfordringen om å forsøke å leve et liv i tråd med våre idealer og det som betyr noe:

”There’s a lifetime of work“.

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar