Nydelig musikalsk smeltedigel fra Frøkedal

Frøkedal: Stay (album 2024)

Coverdesign: Erlend Ringseth, Foto: Vidar Landa

Frøkedal både mistet og fikk nær familie med ukers mellomrom. Med tittelen på sangen «Stay», som også er tittelen på hele albumet, ønsker Frøkedal å slå et slag for hverdagslivet, roen og våre nærmeste. De nære ting som Engerdal og Stordahl sang om, altså. Det er ikke alltid man finner lykken gjennom rastløs reiselyst:

Livet er fint, men også hardt for dei fleste på eitt eller anna tidspunkt.  Så STAY er eit forsøk å halde fast ved alt som er godt og menneskeleg –  og vere ein påminnar: Me må prøve å vere til stades i dette kaotiske og overrumplande eventyret me har blitt ein del av. For til sjuande og sist er me jo heldige som får love til å vere med.

Anne Lise Frøkedal har etterhvert en lang karriere bak seg, både som medlem av grupper som I Was A King, som musiker for andre og som bare Frøkedal. Det vil si «bare» Frøkedal er ikke helt riktig. Hun har nemlig med seg bandet Familien, et band som kombinerer pop/rock med elementer av både britisk og norsk folkemusikk. Innledningsvis på den nye plata Stay synes jeg det smaker av band som Fairport Convention og vokalist Sandy Denny når Frøkedal & Familien fremfører de glimrende «Crushing Candies» og «Ellis Valls».

Foto: Vidar Landa

Frøkedal forteller at albumet startet som følge av at hun ble nyforelsket i fele, og klangen av fele går som en rød tråd gjennom albumet. Da hun lagde slåtten «Springdans Frå Tøyen», tok Olav Christer Rossebø låten med på fest og spredte den til andre folkemusikere. Men særlig fele spiller hun ikke selv på plata, om noe i det hele tatt. På albumet bidrar også Selma French Bolstad og Ingeleiv Berstad med feler, i tillegg til Olav Christer. Bandet som også teller Erlend Ringseth, Thomas Petterson og Anders Hana spiller også på instrumenter som langeleik, munnharpe, gitar, tangenter og perkusjon, noe som bør gi et pek på hva slags smeltedigel musikken på denne plata har blitt.

Kanskje er valget av tekster og låttitler på både engelsk og norsk også et hint om at her er det hentet inspirasjoner fra flere land og flere musikksjangre, med sikte på å lage et helt eget uttrykk. Dette har Frøkedal i så tilfelle lyktes godt med. Så kanskje er du likevel litt rastløs, Frøkedal? Enda viktigere er det at melodiene er gode og at det låter bra. «Summer In Fall» heter den siste sangen på plata. Dette er ei fin sommerplate, også på sommeren!

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar