Om Neil Youngs og Joni Mitchells boikott av Spotify

Bilde til venstre: Neil Young i Hyde Park (foto: Tormod Reiersen). Til høyre: Uttalelse på Neil Youngs hjemmeside

Denne uken har et av de store samtaleemnene der jeg ferdes på sosiale medier vært at Neil Young trekker sin katalog fra strømmetjenesten Spotify. Som stor Neil Young-fan burde jeg vel mene noe om det? Jeg har nok ikke landet helt, men tenker det kan komme mye godt ut av blesten som er skapt!

Neil Young ga mandag Spotify et ultimatum: enten fjerner dere Rogan, eller så trekker jeg min katalog fra Spotify. Young protesterer mot innholdet i det som skal være verdens mest populære podkast, The Joe Rogan Experience. Nylig inviterte Rogan en lege som er skeptisk til bruken av koronavaksinen og som har blitt en svært populær figur blant vaksineskeptikere. NRK skriver at rundt elleve millioner mennesker lytter til The Joe Rogan Experience, som blir sendt eksklusivt på Spotify. «Jeg gjør dette fordi Spotify sprer usann informasjon om vaksiner, noe som potensielt kan være dødelig for dem som tror på desinformasjonen selskapet sprer», sier Young.

Det kan se ut som om Neil har faglig støtte: 270 helsearbeidere og forskere har skrevet et åpent brev til selskapet der de anklager både podkasten og Spotify for å spre farlige konspirasjonsteorier. Spotify mener de har gode rutiner, og skal ha fjernet over 20.000 podkastepisoder i forbindelse med COVID siden starten av pandemien.

Neil Young har trolig aldri trodd han ville nå gjennom med sitt krav om at Rogan fjernes. Nettstedet The Guardian antyder at Spotify har betalt Rogan rundt 100 millioner dollar for rettighetene, så det var nok en tapt kamp. Penger er makt enten vi liker det eller ikke.

Men hva oppnådde Neil? Jeg skal innrømme at jeg har synes det er vanskelig å ta stilling til alle sider av saken, og jeg har ikke hørt Rogans podcast. Er det riktig å forsøke å presse ut en annen aktør, en aktør du er uenig med? Hadde det vært greit om Neil hadde blitt presset ut av plattformer pga. sine meninger? Hvor skal grensene trekkes? Så kan det selvsagt snus på hodet: Neil kan selvsagt velge de plattformer han vil, om han ikke kan stå for plattformens publiseringsrutiner, se også utsnittet fra hjemmesiden hans over. Og han tar her en kamp mot de store, og ikke småfisken. Han har fått en voldsom oppmerksomhet både om strømmetjenestenes etiske ansvar og vaksinemotstsandens mulige dødelige konsekvenser. Så kanskje er han en foreløpig vinner likevel, om vi ser bort fra tapte inntekter. Og må jeg redigere inn, flott med artister som sier fra!

Neil har tidlig engasjert seg for vaksiner, og han har uttalt at han ikke vil spille konserter igjen før det er helt trygt for publikum. Når det gjelder det siste, kan man sikkert si at det får være en grense for hvor streng man skal være, men jeg synes man må respektere avgjørelsen hans.

Boikotten av Spotify har ingen konsekvenser for meg personlig. Vanligvis bruker jeg Tidal for å strømme musikk, og Neils musikk hører jeg enten via den flotte hjemmesiden hans, neilyoungarchives eller via fysiske produkter. Helt frem til i dag, trodde jeg Neil var borte fra Tidal, det er ikke lenge siden han trakk katalogen sin derfra i protest mot det han betegnet manipulasjon av lyden på produktene. Han har tidligere vært ute av Spotify på grunn av den dårlige lyden der. Nå skryter han av amazon og apple. Det har kanskje ikke vært med tungt hjerte at han nå trekker seg fra Spotify, kanskje var det tyngre for plateselskapet hans Reprise Records? Neil oppfordret andre artister til å følge etter, og Reprise-kollega Joni Mitchell har nå fulgt etter.

Og hva mer har kanadierne Neil Young og Joni Mitchell til felles? De holdt begge to på å dø av polio i sin barndom, før poliovaksinen. Som Neil sa da han som femåring kom seg etter sykdommen: «I didn’t die, did I?» Neil har engasjert seg i en rekke saker. På 80-tallet måtte manageren holde ham unna journalister i frykt for hva Neil kunne komme til å si, den gangen nokså høyrevridde synspunkter, enten for å provosere eller fordi han faktisk mente det. Seinere har han vist et stort engasjement mot Irak-krigen, mot genmodifisert mat, for klima, for god lyd, for bønder og mot Donald Trump. Ofte kompromissløst og nyanser.

Det svinger alltid rundt Neil Young. Og viktigst, det fortsetter å komme ut musikk vi ikke har hørt før, både fra arkivene og helt ny musikk!

Der heter at aksjeverdien til Spotify har falt mye i verdi etter Neils utspill. Det har sannelig aksjefondet vårt også! «Keep On Rockin’ In The Free World!»

(Oppdatert 29.01 2022, klokken 16:22)

Publisert av gubberock

Jeg er født i 1970. Jeg skriver om musikk som interesserer meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: